Predstavljanje knjige “O. Petar Perica, DI. Pjesnik i mučenik” u Splitu

Objavljeno: 30. lipnja 2014.

U sklopu trodnevnice u čast Presvetog Srca Isusova, koja je bila od 24. do 26. lipnja, a koju je predvodio p. Sebastijan Šujević SJ, nakon sv. Mise zadnjeg dana p. Roko Prkačin SJ predstavio je svoju knjigu o p. Petru Perici, isusovcu, pjesniku i mučeniku.

Pater Perica poznat je po svoje dvije najpopularnije pjesme koje se i danas pjevaju, a to su Do nebesa nek se ori i Zdravo Djevo. U užem krugu ljudi bio je poznat kao jedan od mučenika na otoku Daksi pokraj Dubrovnika, a u novije vrijeme ta činjenica poznata je sve široj hrvatskoj javnosti. Naime, pater je strijeljan 26. listopada 1944. od partizanskih vlasti kao jedan od uglednih Dubrovčana i prije svega svećenik – isusovac i veliki apostol. Godinama se o tome moralo šutjeti, ali danas više nije tako pa se istražuju okolnosti mučenika na Daksi i također paterov svetački život.

Rodio se 27. lipnja 1881. u Kotišini kod Makarske. Kao sjemeništarac obrazovao se u travničkom sjemeništu nakon kojeg je ušao u Družbu Isusovu u kojoj je zaređen za svećenika 26. srpnja 1914. Kao svećenik radio je u Zagrebu, Travniku, Splitu, Šibeniku i napokon Dubrovniku od 1937. pa do svoje mučeničke smrti 1944. Bio je veliki štovatelj Srca Isusova, tako da je na svojoj mladomisničkoj sličici imao natpis “Što veća slava Božanskom Srcu”. O ostalim dimenzijama njegovog života i plodnom pastoralnom radu možete pročitati u opširnom životopisu na oko 300 stranica u izdanju FTI-a, a koji se može nabaviti u Zagrebu u Palmotićevoj 31, ili kod isusovaca u Dubrovniku, Boškovićeva poljana 6.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This