Predavanje i promocija knjige: Paragvajska pisma

Objavljeno: 20. svibnja 2015.

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održat će se u četvrtak 21. svibnja 2015. u 12h u dvorani “Bl. Alojzije kard. Stepinac” predavanje i promocija knjige “Paragvajska pisma – Ivan Marchesetti i Nikola Plantić: isusovci u Paragvajskoj provinciji Družbe Isusove” u izdanju Matice Hrvatske.

Autor knjige Mijo Korade govorit će o poznatom fenomenu  “paragvajskih redukcija” u kojima su jezuiti tijekom 17. i 18. stoljeća među domorodnim Indijancima razvili jedinstvenu socijalnu i misionarsku djelatnost. Posebno će biti govora o ulozi dvojice hrvatskih isusovaca Ivana Krstitelja Marchesettija koji je djelovao u redukcijama i Nikole Plantića oko kojeg su se ispreplele legende prema kojima je bio paragvajski kralj.

O autorima knjige:
Mijo Korade
– Crkveni povjesničar i povjesničar kulture (Delkovec kod Lobora, 1947), suradnik Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu te predavač na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu

Mirjana Polić Bobić
– Hispanistica, urednica i književna prevoditeljica (Perušić, 1951), redovita profesorica španjolske i hispanskoameričke književnosti na zagrebačkome Filozofskom fakultetu. Bavi se istraživanjem književnosti i kulturne povijesti kolonijalne Amerike te hrvatsko-hispanskim kulturnim vezama i dr.

Moderator promocije i predavanja je dr. sc. Valentina Janković.

Suzana Obrovac Lipar, prof.
Voditeljica odjela za odnose s javnošću HKS-a

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This