Predana Pozicija o krepostima sluge Božjega Petra Barbarića

Objavljeno: 19. srpnja 2012.

predaja Pozicije Petra BarbarićaNa Kongregaciji za kauze svetaca u Vatikanu u utorak, 17. srpnja 2012., Generalna postulatura Družbe Isusove koja vodi i kauzu za proglašenje blaženim sluge Božjega Petra Barbarića predala je Poziciju o njegovim krepostima. Time je završen prvi i najvažniji dio njegova postupka za beatifikaciju koji je u slučaju sluge Božjega Petra Barbarića trajao pune 74 godine, tj. od 1938. kad je u Sarajevu otvoren njegov postupak beatifikacije pa sve do danas. Na svečanosti predaje Pozicije u prostorijama Kongregacije u 11 sati sudjelovali su p. Zdislaw Kijas, relator kauze, p. Marc Lindeijer, tajnik Generalne postulature u Rimu, i p. Božidar Nagy, vicepostulator kauze sl. Božjega Petra Barbarića.

Pozicija je temeljni spis u kojem se na osnovi dokumenata procesa za beatifikaciju i brojnih prikupljenih svjedočanstava dokazuje da je sluga Božji Petar Barbarić posjedovao kršćanske kreposti u herojskom stupnju. Ovaj dokument sadrži 968 stranica a na njemu je radilo desetak teologa i stručnjaka tijekom posljednjih dvadesetak godina. Pozicija ide sada na proučavanje u Kongregaciji za kauze svetaca, gdje je najprije trebaju pregledati povjesničari, potom je trebaju proučiti teolozi i nakon njih komisija kardinala. Ukoliko izvještaji od sve tri skupine budu pozitivni, kako se nadamo, Papa potom potpisuje dekret o herojskim krepostima Sluge Božjega čime je otvoren put za službeno proglašenje blaženim sluge Božjega Petra Barbarića.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This