Petar Nodilo zaređen za đakona

Objavljeno: 6. listopada 2013.

Dubrovački biskup Mate Uzinić zaredio je u subotu 5. listopada u crkvi Sv. Ignacija u Dubrovniku za đakona isusovca Petra Nodila, rođenog na otoku Mljetu u Dubrovačkoj biskupiji. 
U propovijedi biskup je, oslanjajući se Obrednik ređenja, istaknuo da biti đakon znači biti “sluga Isusa Krista koji se među svojim učenicima pokazao kao služitelj”, a što znači onaj koji vrši “Božju volju i radosno služi i Gospodinu i ljudima”, te nastavio: “Mislim da se, u povezanosti s navještenim evanđeljem, ovdje potrebno na trenutak zaustaviti jer nam nakon ovog djelomičnog opisa đakona i đakonske službe postaje jasno da je danas upravo naš ređenik Petar onaj kojemu Isus objašnjava da je kršćanski način vladanja zamisliv i dozvoljen jedino u obliku služenja. Ovo je poruka prije svega samom Petru da ovaj korak koji čini ima smisla i može dati pozitivne plodove samo ako svoj budući život shvati kao služenje Bogu u njegovoj Crkvi. Želi li ovo zbog nekog drugog razloga, poput onog da bi bio izdvojen, prvi, da bi ga ljudi pozdravljali, zvali padre i poštivali zbog službe kao takve, da bi mu se obraćali s poštovanjem i tko znam kojom titulom – nemam ništa protiv svega toga ako to nije cilj nego je cilj služenje – onda je bolje da stanemo s obredom i ne idemo dalje jer Isusovo pravilo, ali i nalog, ‘tko god hoće da među vama bude prvi’ – a željeti biti đakon i svećenik je htjeti biti prvi – ‘neka vam bude sluga’, ostaje trajna obveza i upozorenje.” 
Na kraju biskup je zahvalio ređeniku na odzivu na Božji poziv te čestitao i svima koji su mu pomogli da se tom pozivu odazove. Također, biskup je istaknuo da poziv na služenje nije upućen samo ređeniku ili samo đakonima, već svim vjernicima, želeći da i “Crkva dvadeset i prvog stoljeća doista bude Crkva koja služi, kako bismo svi zajedno, kao pojedini kršćani i Crkva u cjelini, po onom što govorimo i činimo, spasili sebe i one koji nas slušaju i gledaju, uključujući i one koji su se od nas udaljili, otišli, kako papa Franjo kaže, na periferije, zato što smo im se činili kao oni koji vladaju, a nismo im izgledali kao oni koji služe. To je najbolji, a ja se usuđujem reći i jedini, put i sredstvo nove evangelizacije, naš način danas ne biti oni koji gospodare spočitavajući drugima ono što nije dobro, nego biti oni koji služe navješćujući evanđelje svima”.
Osim što je neposredno prije obreda ređenja predstavio ređenika i posvjedočio da je dostojan službe đakona, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Ante Tustonjić na kraju euharistijskog slavlja zahvalio je svima koji su omogućili i pomogli da do ređenja dođe, a napose je zahvalio zareditelju mons. Uziniću.
Petar Nodilo rodio se 20. kolovoza 1975. na otoku Mljetu, u isusovački novicijat stupio je 2006. i nakon dvije godine položio redovničke zavjete. Trenutačno u Rimu završava postdiplomski studij iz moralne teologije.

IKA

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This