Pater Arturo Sosa je novi, 31. General Družbe Isusove

Objavljeno: 14. listopada 2016.

Danas je 36. Generalna kongregacija Družbe Isusove izabrala novog vrhovnog poglavara – Generala. Izabran je pater Arturo Sosa Abascal, porijeklom iz Venecuele.

Pater Arturo Sosa rođen je u Karacasu (Venecuela) 12. studenoga 1948. godine. Do sada je imao službu delegata Generala za Družbine međunarodne kuće i djela u Rimu te je bio njegov konzultor. Diplomirao je filozofiju na Katoličkom sveučilištu Andrés Bello (1972.) i doktorirao političke znanosti na Središnjem sveučilištu Venecuele. Od jezika govori španjolski, talijanski, engleski te razumije francuski.

Na 35. Generalnoj kongregaciji 2008., general Adolfo Nicolàs izabrao ga je za generalnog konzultora. Godine 2014. postaje član rimske kurije Družbe Isusove i kao delegat za međunarodne kuće i djela Družbe Isusove u Rimu. Radi se o ustanovama koje izravno ovise o Vrhovnom poglavaru (Generalu) za koje se imenuje jedan delegat. Tu, osim Generalne kurije, pripada sveučilište Gregorijana, Biblijski i Orijentalni institut, Vatikanska zvjezdarnica, Civiltà Cattolica kao i međunarodni kolegiji.

Između 1996. i 2004. p. Sosa bio je Provincijal isusovcima u Venezueli. Prije toga bio je koordinator socijalnog apostolata te zemlje i direktor  Centra Gumilla, za društveno istraživanje i djelovanje isusovaca u Venecueli.

P.  Arturo Sosa dugo je djelovao u obrazovanju i istraživanju. Obavljao je različite pozicije i funkcije na sveučilišnom području. Bio je profesor i član Savjeta Andrés Bello katoličke fondacije i rektor Katoličkog sveučilišta Tachira. Osobito je vodio istraživanje i poučavanje na području političkih znanosti, u različitim centrima i institucijama,  poput  katedre za Suvremenu političku teoriju i odjelu za društvene promjene u Venecueli pri Fakultetu društvenih znanosti. Bio je istraživač pri Institutu za političke studije, fakulteta za političke znanosti na Središnjem sveučilištu Venecuele, i na istom sveučilištu, profesor na Školi političkih studija na odsjeku za povijest i političke ideje Venecuele.

Godine 2004. bio je pozvan od Centra za latinsko-američke studije na Georgetown University u SAD-u i bio je profesor na  Odsjeku za venecuelansku političku misao Katoličkog sveučilišta Tachira.

Objavio je više radova, osobito o povijesti i politici Venecuele.

_______________

Premda je izborom p. Sose za vrhovnog poglavara završen jedan od glavnih zadaća 36. Generalne kongregacije, radovi kongregacije nisu još dovršeni. Sad će delegati razmatrati pitanja koja se odnose na poslanje, upravu i aktualnim stanjem Družbe. Teme se mogu kretati od demografskih promjena unutar Družbe i izazova koji se susreću u apostolatu i cijelome svijetu, do isusovačkog odgovora na pitanja o svijetu koji se brzo mijenja, ili na primjer pitanja okoliša, siromaštva i nasilja.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This