P. Pichler proslavio 100. rođendan

Objavljeno: 7. srpnja 2015.

5. srpnja je u isusovačkoj zajednici sv. Petar Kanizije, u Rimu, pater Ljudevit Pichler – član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove – svečano proslavio svoj 100. rođendan! Uz spomenuti i glavni jubilej, pater je također navršio i 81. godinu od ulaska u Družbu te 70 godina svećeništva.

Uz prijatelje i rodbinu, brojnu subraću te bivše i sadašnje slavljenikove poglavare, svečanosti je osobno nazočio i isusovački general, pater Adolfo Nicolás, čiju je čestitku povodom ove rijetke i značajne obljetnice, pročitao Gonzalo Silva Merino, sadašnji poglavar zajednice.

Makar tjelesno sve slabiji, Slavljenik je u iznimno dobrom raspoloženju i dobroga teka, u potpunosti sudjelovao u proslavi svog rođendana.

Pater Ludwig Pichler je danas jedan od najstarijih članova Družbe Isusove, u svijetu.

P. Pichler je rođen 5. srpnja 1915. u Innsbrucku kao pretposljednje od desetero djece supružnika Antona i Matilde rođ. Helk. Njegov dvije godine stariji brat Alfred bio je prvi rezidencijalni banjalučki biskup iz redova dijecezanskog klera koji je rođen na teritoriju biskupije. Biskupsku službu je obnašao od 1959. do 1989. Kao i stariji brat, tako je i Ludwig pohađao isusovačku gimnaziju u Travniku, te je 1934. stupio u Družbu Isusovu. U Zagrebu je završio dvije godine novicijata. Godine 1936. počinje studij filozofije u Italiji, a od 1942. studirao je teologiju na sveučilištu Gregoriana u Rimu. Za svećenika je zaređen 1945. godine. Većinu svojega života p. Pichler proveo je u Rimu, u Papinskom zavodu Russicum.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This