P. General za mir u Siriji: Ne zakonu džungle!

Objavljeno: 5. rujna 2013.

Vrhovni poglava Družbe Isusove P. Adolfo Nicolas u razgovoru za isusovačku službu informiranja pozvao je na jedinstvo sa Svetim Ocem u molitvi i nastojanju za mir u Siriji, te osudio svaku zloporabu moći. Razgovor prenosimo u cijelosti.

Sveti Otac je uputio snažan apel za mir u Siriji. Koje je vaše mišljenje u pogledu toga?

Nemam običaj komentirati međunarodna ili politička pitanja. Ali u ovom smo slučaju pred situacijom koja nadilazi granicu koja bi me inače ostavila u šutnji. Moram priznati da ne razumijem koje pravo imaju Sjedinjene Države ili Francuska djelovati protiv jedne države na način koji će zasigurno povećati patnje jednog naroda koji je već dovoljno pretrpio. Nasilje ili nasilna djela, kao ona koja se pripremaju, opravdani su samo kao posljednji pokušaj i na način da samo oni koji su krivi trpe štetu. U slučaju jedne zemlje to je jasno nemoguće, i stoga mi se čini posve neprihvatljivim. Mi isusovci 100% podržavamo čin Svetoga Oca i svim srcem želimo da se najavljeni napad na Siriju ne dogodi.

Nema li svijet odgovornost učiniti nešto protiv onoga koji zloupotrebljava moć protiv svoga vlastitoga naroda, kao u slučaju jedne vlade koja u sukobu upotrebljava kemijsko naoružanje?

Ovdje se radi o tri različita vidika, koje valja jasno razlikovati. Prvo, svaka zloporaba moći treba biti osuđena i odbačena. I, sa svim poštovanjem prema narodu Sjedinjenih Država, vjerujem da vojna intervencija koja se sprema tvori zloporabu moći. Sjedinjene Američke Države se trebaju prestati ponašati kao stariji brat četvrti svijeta. To neizostavno vodi ka zloporabi, zlostavljanju i bulizmu nad slabijim članovima zajednice.

Drugo, ako je bilo uporabe kemijskoga oružja svejedno imamo obvezu jasno dokazati cijelome svijetu da ga je upotrijebila jedna strana u sukobu, a ne druga. Nije dovoljno da neki član vlade zemlje koja želi intervenirati izreče nekakvu presudu o krivnji. Trebaju dokazati svijetu da je tako, bez dvojbe, kako bi se svijet mogao u njih pouzdati. Tog pouzdanja danas nema i već su počela nagađanja o drugim motivima Sjedinjenih Država za predviđenu intervenciju.     

Treće, sredstva koja se smatraju prikladnima za kažnjavanje zloporabe, ne smiju naštetiti žrtvama prve zloporabe, jednom kada se dokaže da su se ona dogodila. Prošla iskustva nas uče da je to gotovo nemoguće (čak i kad žrtve nazivamo eufemizmom „kolateralnom štetom“) i rezultat je povećanje patnje nedužnog naroda. Svi znamo da je velika briga Mudraca i religijskih Utemeljitelja svih tradicija i kultura bila „kako umanjiti ljudsku patnju“? Zabrinjava da se u ime pravde planira napad koji će povećati patnje žrtava. 

Niste li preoštri prema Sjedinjenim Državama

Ne vjerujem. Nisam nikada imao predrasuda prema toj velikoj zemlji i trenutno radim s nekoliko isusovaca iz Sjedinjenih Država do čijeg mišljenja i suradnje jako držim. Nikad nisam imao negativnih osjećaja prema Sjedinjenim Državama, zemlji kojoj se divim zbog više razloga, među kojima su nastojanje, duhovnost i misao. Ono što me najviše zabrinjava je to što ta zemlja, kojoj se istinski divim, stoji na pragu da učini jednu veliku pogrešku. Isto bih mogao reći i o Francuskoj: zemlja koja je bila pravi vođa duha, inteligencije, koja je značajno doprinijela civilizaciji i kulturi, sada je kušana da ponovno povede čovječanstvo prema barbarstvu, u otvorenoj kontradikciji prema svemu onome što je značila mnogim generacijama. Te se dvije zemlje sada ujedinjuju zbog jedne tako nemoralne odluke koja pobuđuje ljutnju mnogih zemalja svijeta. Ne bojimo se napada, straši nas barbarstvo prema kojem nas se vodi.

Zašto tako govoriti u ovom trenutku?

Zato što je opasnost sada. Zato što Sveti Otac koristi izvanredne mjere da nam podsvijesti važnost trenutka. Proglasiti 7. rujna danom posta za mir u Siriji je jedna izvanredna mjera i mi se želimo ujediniti s njime. Možemo se sjetiti da se u jednom dijelu evanđelja, kada učenici nisu mogli osloboditi jednog mladića od zloduha, Isus kaže: „Ovaj rod se izgoni samo molitvom i postom“. Meni je teško prihvatiti da jedna zemlja koja se smatra, barem nominalno, kršćanskom u stanju sukoba ne može razmišljati o drugome nego o vojnoj akciji i tako nanovo povesti svijet prema zakonu džungle.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This