Oslobođen p. Kumar, ravnatelj JRS-a u Afganistanu

Objavljeno: 22. veljače 2015.

Nakon više od osam mjeseci zatočeništva p. Alexis Prem Kumar, SJ, ravnatelj afganistanskog ureda Isusovačke službe za izbjeglice (Jesuit Refugee Service – JRS), oslobođen je, a JRS je neizmjerno zahvalan indijskoj vladi koja je odigrala presudnu ulogu u njegovu oslobođenju.

Podsjetimo, p. Kumar je pod prijetnjom smrću otet 2. lipnja prošle godine na povratku iz škole koju JRS vodi na sjeveru Afganistana. Skupina nepoznatih muškaraca zaprijetila mu je oružjem kada se iz izbjegličkog kampa vraćao prema 34 kilometra udaljenom gradu Heratu. O 47-godišnjem isusovcu, inače porijeklom iz sjeverne indijske države Tamil Nadu, nije se puno znalo u posljednjih osam mjeseci, a sve dostupne informacije potvrđivale su kako je i dalje živ te da se još uvijek nalazi u Afganistanu.

– Proteklih osam mjeseci bilo je za nas, obitelj i prijatelje p. Kumara, dugo i teško razdoblje neizvjesnosti. Ne možete zamisliti koje olakšanje osjećamo sada kada znamo da je živ, zdrav i na sigurnom. Svjesni smo neumornih napora na mnogim razinama koji su osigurali njegovo oslobađanje. Zahvalni smo na riječima utjehe, suosjećanju i podršci koju su nam kroz molitvu ukazali nebrojeni prijatelji, uključujući i djecu koja pohađaju školu ispred koje je otet – kazao je p. Peter Balleis, SJ, direktor ureda JRS International.

JRS je u Afganistanu prisutan od 2005. godine, a nedugo nakon otmice p. Kumara, djelatnici JRS-a su nastavili s radom kako bi pokazali da su i dalje bliski narodu te mladima osigurali pristup kvalitetnom obrazovanju.

Prije dolaska u JRS-ov afganistanski ured 2010. godine p. Kumar je unutar Isusovačke službe za izbjeglice pomagao šrilankanskim izbjeglicama smještenim na sjeveru Tamil Nadua, a u trenutku otmice obnašao je dužnost ravnatelja JRS Afganistan.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This