Osječani se opraštaju s p. Ignacom Čižmešijom

Objavljeno: 25. listopada 2012.

Kako javlja Glas Slavonije, nakon 23 godine redovničkoga služenja u Rezidenciji Presvetog Srca Isusova iz Osijeka u Opatiju u službu odlazi 73-godišnji p. Ignacije Čižmešija, ispovjednik, duhovnik, osoba koja je poslanje isusovaca približila puku.

Ovaj se isusovac u Kristovom poslanju nesebično darivao ljudima, koji su ga prepoznali u jednostavnosti, skromnosti i nesebičnom prenošenju duhovnoga bogatstva. Upamćen je i po podršci u osnivanju Isusovačke klasične gimnazije 1998. godine s p. Perom Mijićem. Poput svojevrsnog zaštitnog znaka isusovaca u Osijeku, p. Ignac Čižmešija (s kapicom na glavi i zaljubljen u rezidencijalni vrt gdje je uzgajao japanske prepelice, kredlice i ljekovito bilje) postao je omiljen među svim generacijama vjernika, a kao zauzeti domoljub aktivan je i u udrugama proizišlim iz Domovinskoga rata.

S radošću se p. Ignac prisjeća novicijata u Družbi Isusovoj od 31. srpnja 1957., školovanja, kako ga za svećenika 27. lipnja 1970. zaređuje tadašnji zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić, svojih službi od kojih mu će 14. biti u opatijskoj crkvi Navještenja BDM, no u Osijeku je djelovao najduže nikada ne zaboravljajći redovničko geslo “Sve na veću slavu Božju”. Posljednje dvije godine silno važno u apostolatu bile su životne ispovijedi pokornika. (R.I.)

izvor: Glas Slavonije

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This