Održane 15. duhovne vježbe za liječnike i prijatelje

Objavljeno: 5. studenoga 2014.

Pulska podružnica Hrvatskoj katoličkog liječničkog društva (HKLD) i ove je godine, po petnaesti put, organizirala duhovne vježbe (DV) za svoje članove i članove riječke podružnice u Opatiji, Rezidenciji Družbe Isusove, od 24. do 26. listopada. Pridružili su nam se dragi gosti iz zagrebačke, splitske podružnice kao i naši prijatelji. Ukupno 26 sudionika. Voditelj je kao i dosada bio isusovac, pater Niko Bilić, doktor teologije, bibličar.

Dan DV je započinjao i završavao molitvom, slijedila su razmatranja, a potom vrijeme za razmišljanje koje je pater upotpunio konkretnim pitanjima kao pomoć u osobnom radu. Imali smo priliku za osobni susret sa voditeljem DV. Za ispovjed su nam na raspolaganju bili i drugi patri isusovci, zajednički smo slavili euharistiju. Objed je bio u tišini uz čitanje Knjige Mudrosti.

Pater Niko nam je tih dana približio Isusa Krista liječnika tumačeći Evanđelje po Marku. Prvo razmatranje: terapija Emaus; drugo: molitva i zdravlje – evanđeoski gubavac; treće: usahla ruka pred okorjelim srcem – bolest i društvo; četvrto: paralizirani čovjek pred Kristom – humano ozdravljenje.

Pozorno smo slušali našeg patra dok je tumačio odabranu Božju riječ izdvajajući znalačkom jasnoćom poruke upućene liječnicima. Isus Krist, naš uzor i put, svojim riječima i dijelima, provodi volju Očevu, liječi čovjeka. Liječi cijelog čovjeka, daje mu fizičko zdravlje, snagu za život i duševno, dar čistog srca. Tako dodiruje gubavca, prenoseći Očevu snagu svojom rukom po kojoj ga ozdravlja, liječi fizički od gube i daruje mu duševno zdravlje, spoznaju smisla ljudskog postojanja. I gubavac, sada zdrav, nastavlja put hvaleći Boga…

Suočili smo se s mnogobrojnim uzrocima “usahle ruke”, koji je onesposobljavaju za djelovanje: najprije grijeh, lijenost, granice koje nam se nameću u poslu, u društvu, bolest, ograničenja vezana za dob i dr. Upravo takve situacije većinom nas udaljavaju od Boga. A Isus prihvaća nemoć “ruke” i dopušta da se vrši volja Božja po kojoj jedino dobijamo snagu za život. Pa “paralizirani” čovjek, simbol ljudske nemoći suočio nas je sa ljudskim granicama… U osobnim razmatranjima, nakon svakog tumačenja našeg duhovnika, pokušali smo otkriti Očevu poruku za sebe.

Iz iskustva stečenog tijekom prethodnih DV vjerujem da ću tek u svakodnevici koja slijedi, u konkretnim situacijama preporznavati Božju poruku za sebe i nastojati dozvoliti Bogu da mijenja moje srce, moje misli po kojima djelujem, i biti spremnija prihvatiti svoj život u cijelosti. Zahvaljujem Bogu u ime svih sudionika za odluku da odvojimo vikend za sebe, da stanemo pred svoga Boga i iznesemo svoje poteškoće i molbe. Zahvaljujem na darovanom nam duhovniku, patru Biliću kojega je obdario tolikim darovima. Posebno na njegovoj gitari i glasu koji nas je ujedinio i doprinio doživljaju ljepote susreta s Božjom riječi. Zahvaljujemo i našim ljubaznim domaćinima, p. Zvonku Vlahu i svim patrima, isusovcima iz kuće.

U Puli, 30. listopada 2014.
Ljubica Hang-Raguž

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This