Obranjena 5. dizertacija o Ivanu Merzu

Objavljeno: 5. veljače 2013.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak, 31. siječnja 2013. na Odsjeku studija hrvatske kulture obranio je svoju doktorsku disertaciju prof. Saša Ceraj. Tema disertacije glasi: “Doprinos dr. Ivana Merza i Hrvatskog orlovskog saveza hrvatskoj kulturi, posebice tjelesnoj kulturi”. Mentor disertacije bio je isusovac prof. dr. Božidar Nagy, profesor na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, a članovi stručnog povjerenstva na obrani uz mentora bili su akademik Tonko Maroević i prof. dr. Stipe Botica. Ovo je već peta disertacija koja za temu ima bl. Ivana Merza, a druga je po redu na Filozofskom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta na kojem je i sam bl. Ivan Merz doktorirao 1923. radnjom o utjecaju liturgije na francuske pisce.

Činjenica da je ova disertacija obranjena na Filozofskom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta upozorava na važan doprinos u otkrivanju uloge bl. Ivana Merza koju je imao ne samo na vjersko-crkvenom nego i na kulturnom području u Hrvatskoj za vrijeme svoga plodnog života i djelovanja.

Disertacija  prof. Saše Ceraja važan je doprinos hrvatskoj historiografiji jer obrađuje tematiku na do sada nedovoljno istraženom području koje se odnosi na rad bl. Ivana Merza u hrvatskom Orlovstvu i na samo djelovanje Hrvatskog orlovskog saveza. Posebna je vrijednost disertacije jer rasvjetljava  ulogu i djelovanje bl. Merza na polju tjelesne kulture, odnosno, kineziološkog konteksta i historiografsko-kulturološkog diskursa. Izrazito dobro je prikazano ustrojstvo Hrvatskoga orlovskog saveza i njegova djelovanje u raznim organizacijsko-programskim vidovima što predstavlja potpunu novost u hrvatskoj historiografiji i literaturi. Ova je disertacija pravi pionirski rad, bilo je istaknuto na obrani od stručnog povjerenstva jer omogućuje bolje sagledavanje multidisciplinarnog pristupa dr. Ivana Merza i djelovanje Hrvatskog orlovskog saveza u kontekstu tjelesne kulture kao jedne od sastavnica hrvatske kulture.

Na slici nakon uspješne obrane disertacije s lijeva na desno: prof. dr. Stipe Botica, voditelj Studija hrvatska kulture i član povjerenstva, prof. dr. Božidar Nagy sj, mentor, dr. Saša Ceraj, novi doktor, akademik Tonko Maroević, predsjednik stručnog povjerenstva.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This