Nova zajednica u Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove

Objavljeno: 11. veljače 2017.

Na jugu u mladoj republici koja je svoju neovisnost stekla nedavno počela je sa svojim radom nova isusovačka zajednica.

U Prizrenu, Kosovo, od 2005. djeluje srednja škola Loyola Gymnasium pod vodstvom njemačkiog isusovca p. Walter Happela. A od 1.7.2016. službeno je ustanovljena isusovačka zajednica. Osim što je mlada, ova zajednica ima i međunarodni karakter, njeni članovi su dva isusovca njemačke i dva hrvatske provincije tj. po jedan skolastik i jedan pater iz svake provincije. Poimence to su: pp. Axel Boedefeld i Shtjefen Dodes, te skolastici Moritz Kuhlman i Tomislav Vujeva.

Kako je postojeća struktura škole i internata za đake prethodila zajednici tako se i samo djelovanje usredotočuje dobrim dijelom na pastoral i brigu oko učenika i škole. Tako je p. Boedefeld , koji je ujedno poglavar zajednice, preuzeo vodstvo gimnazije kao ravnatelj, i izvršni direktor „Association Loyola Gymnazium“, kako je službeni naziv skupa gimnazije, osnovne škole i internata, što je do tada vodio p. Happel. P. Dodes u školi predaje etiku, koja je po prvi put uvedena ove akademske godine u nastavni program. Uz profesorski posao djeluje i kao savjetnik u školi te je na raspolaganju učenicima i zaposlenicima škole, ali i kao duhovnik malobrojnim katolicima. Skolastici su uključeni u život škole na različite načine. Obojica vode novo započeti projekt koji nastoji zbližiti Rome i Albance, posebno preko više grupa učenika koje aktivno oblikuju sam projekt kako bi stvorili prostor susreta i dijaloga, uz to sk. Kuhlman stvara kontakte prema različitim organizacijama koje se bave sličnim radom, a sk. Vujeva djeluje u internatu sa grupom učenika organizirajući radionice i slobodno vrijeme nekoliko dana u tjednu.

Kako su većina Kosovara muslimani, pastoral poprima različite oblike i često zahtjeva kreativnost u djelovanju i komunikaciji s ljudima, koji drugdje ne bi bili potrebni. Cilj ove zajednice je kroz svoje poslanje i djelovanje pomoći u oblikovanju mladeži Kosova za suživot i prihvaćanje različitosti u demokratskom sustavu koji dijeli vrijednosti europskog civilizacijskog kruga, koji je duboko prožet kršćanskim duhom, pritom čuvajući svoju specifičnost. Također je cilj što prisniji kontakt sa domaćom Crkvom na Kosovu, iako mala ona je živa i ponosna. Taj kontakt se ostvaruje kroz Duhovne Vježbe, različite oblike suradnje s mjesnim klerom i brigu oko duhovnog dobra albanskih katolika uopće.

Zajednica je mlada i u početku što znači također u osmišljavanju ili kako bi sv. Ignacije rekao u razlučivanju svog života i djelovanja u samom Kosovu, kako s postojećim djelima tako i s onima koji su u začetku, stoga je svaka molitva dobro došla kao pomoć na tom putu ka ostvarenju veće slave Božje.

sk. Tomislav Vujeva SJ

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This