Ne možemo postaviti granice našoj zauzetosti

Objavljeno: 25. studenoga 2013.

Broj izbjeglica i pogoršavanje situacije u Siriji potakli su prošlog mjeseca u Rimu europske isusovačke provincijale da zajedno s provincijalima Srednjeg Istoka i Afrike-Madagaskara donesu zajedničku izjavu o užasnim patnjama koje prolaze selioci i stanovnici ratom razarene Sirije u potrazi za utočištem.

Ova izjava predstavnika više od 6 000 isusovaca koji djeluju na ova dva kontinenta odgovor je na pogibije muškaraca, žena i djece u nedavnoj tragediji kraj Lampeduze. Između ostalog u izjavi napominju kako je tijekom posljednjih dvadeset godina pokušavajući doći do Europe umrlo nekoliko tisuća osoba. Papa Franjo je posjetio Lampeduzu i izrazio suosjećanje, bijes i tugu zbog nihove očajničke patnje. Provincijali kažu kako su se pridružili Papi u njegovoj “zabrinutosti i brizi za selioce koji se izlažu golemom riziku u potrazi za boljim životom bježeći od situacija koje ugrožavaju život u njihovim zemljama.

Provincijali su istaknuli složenost priljeva selilaca i izbjeglica, rekavši da su među najznačajnijima “ratovi, progonstva, gospodarska nestabilnost, prirodne katastrofe i propale države koje ne mogu skrbiti za svoje stanovništvo. Koji god razlozi bili, tragedija u Lampedusi pokazuje nam da smo svi pozvani na temeljnu ljudsku dužnost da spašavamo živote – Ne možemo izbjeći taj moralni imperativ”.

Cijelu izjavu možete pročitati ovdje: Izjava isusovačkih provincijala o selilaštvu i azilu danas

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This