Misa Duha Svetoga ili “sveta euharistija uoči izbora”

Objavljeno: 13. listopada 2016.

Na dan izbora budućeg generala, izbornici se sastaju na slavljenju euharistije; ponovo zazovu Duha Svetoga da bi ih nadahne u trenutku glasovanja, koje počinje odmah nakon celebracije.

Ove će godine misu slaviti p. James Grummer,  koji obavlja dužnost vikara Generalne Kongregacije nakon prihvaćanja odreknuća p. Nicolàsa, a do izbora novog vrhovnog poglavara. Početno upozorenje celebranta jasno izriče namjeru s kojom su se isusovci sastali: u ovoj svetoj godini, za vrijeme koje je cijela Crkva pozvana da živi milost i nježnost Božjeg milosrđa, pozvani smo da molimo bez prestanka Duha Svetoga  da potpomogne jedinstvo kršćana i da nam daruje hrabrost ići naprijed, na široko (pučinu), moleći za posredovanje naših blaženih mučenika, krštenih u krivi za ljubavi Kristovu i njegove Crkve.

Liturgija riječi jasno je obilježena centralnošću Duha Svetoga. U prvom čitanju svetog Pavla Korinćanima, apostol podsjeća da su brojni darovi milosti no uvijek je Duh sam koji djeluje. Konačno, “svatko dobiva darove da pokaže Duh u vidu dobra sviju”. Što se tiče evanđelja, ono nas vodi u blagovalište, u trenutak u kojom su učenici ujedinjeni u molitvi.  Oni su u strahu, no Isus im se ukaza i reče: “Mir neka bude s vama”. I dodao: “Primite Duha Svetoga”.

Pozivamo vas dakle na molitvu, zajedno s članovima kongregacije, sveopćom molitvom kooja će se koristiti u ovoj koncelebraciji. Možete je pronaći ovdje [ENG].

Na kraju koncelebracije izbornici će se vratiti, u šutnji, u aulu u kojoj će, nakon posljednjeg upozorenja jednog od “asistenata ad providentiam”, p. Lisberta D’Souza, počet glasovanje za izbor novog isusovačkog generala.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This