Matteo Ricci još bliži proglašenju blaženim

Objavljeno: 26. ožujka 2013.

Kauza za proglašenjem blaženim Mattea Riccia, talijanskog isusovca koji je u 16. stoljeću odigrao ključnu ulogu u susretu kršćanstva s Kinom napreduje brzim ritmom.

Biskup Riccijevog rodnog grada Macerata u srednjoj Italiji, Claudio Giuliodori, objavio je 9. veljače da se proces na biskupijskoj razini približava kraju.

Kauza je najprije otvorena 1984. godine, ali je nedugo zatim zaustavljena. Ponovno je otvorena 2010. godine za vrijeme proslave 400. godišnjice misionareve smrti.

U svibnju bi sve pripremne radnje trebale biti gotove i tada će svi dokumenti biti proslijeđeni u Vatikan, u Kongregaciju za kauze svetaca, gdje će ih ocijeniti povijesničari, teolozi i kardinali.

Ricci je rođen u Macerati 1552. godine, umro je 1610. u Pekingu. Dok je bio u Kini postao je prvi Europljanin kojemu je bilo dopušteno da uđe u Zabranjeni Grad. Kao savjetnik na carskom dvoru spram Europe i njene kulture, uživao je Carevu zaštitu i podršku.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This