Kongres bogoslova u Puli i Poreču

Objavljeno: 9. svibnja 2016.

Šesti kongres bogoslova hrvatskog govornog područja održan je od 29. travnja do 1. svibnja u Porečkoj i Pulskoj biskupiji gdje se okupilo oko 350 bogoslova. Organizator ovogodišnjeg kongresa bilo je Biskupijsko misijsko sjemenište “Redemptoris Mater” iz Pule. Bogoslovi su stigli u petak 29. travnja u popodnevnim satima te su raspoređeni po obiteljima u više istarskih župa.

Središnji program započeo je u subotu u Poreču svečanom procesijom od crkve Gospe od Anđela do bazilike u kojoj je svečano misno slavlje predvodio porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. “Crkva vas šalje da budete u svijetu, ali da ne budete od svijeta”, istaknuo je biskup, obraćajući se bogoslovima u prigodnoj propovijedi. “Potrebno je biti spreman prihvatiti križ koji nudi Crkva, jer samo po tome križu dolazi spasenje, a ne po lagodnom životu i uživanju. Ako netko to očekuje od svećeničkog zvanja, taj je na pogrešnom mjestu”, napomenuo je biskup Kutleša.

Nakon euharistijskog slavlja sudionici kongresa uputili su se u Pulu na zajednički ručak i druženje. Uslijedilo je predstavljanje sjemeništa, sportske aktivnosti te organizirano razgledavanje grada. Molitva Večernje održana je u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, a predvodio ju je biskup u miru Ivan Milovan. Sutradan, u nedjelju 1. svibnja, bogoslovi su sudjelovali na misnim slavljima u župama u kojima su bili smješteni.

Kongres bogoslova bio je prilika za molitvu, svjedočenje, razmjenu iskustava te nova prijateljstva u Gospodinu.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This