Iz Caracasa u Rim: priča o Arturu Sosi

Objavljeno: 8. studenoga 2016.

Dva dana nakon izbora, informacijski ured Kongregacije susreo se s p. Arturom Sosom SJ kako bi razgovarali o njegovom životu i njegovim idejama. Intervju želi upoznati p. Generala na osoban način, te je zamišljen da bude namijenjen svim isusovcima, te prijateljima i prijateljicama ignacijevske obitelji koja je rasprostranjena diljem svijeta.

O izboru na mjesto patra generala

Poput svih elektora, stigao sam na Kongregaciju pitajući se tko bi bili najbolji kandidati za dužnost generala, i očito sebe nisam stavljao na taj popis. Prvi dan murmuracija sastojao se u ispitivanju o onima koje sam zamišljao kao kandidate, drugoga sam počeo zapažati da meni postavljaju pitanja, ili da postavljaju pitanja o meni, trećega sam se dana počeo brinuti jer su stvari postale izravnije, a četvrtoga još više. Posljednja tri dana razgovarao sam sa 60 osoba, i mnogi su mi postavljali pitanja o zdravlju. Tako sam se počeo i prilagođavati toj ideji, iako sam tražio od subraće da uzmu zaozbiljno ono što kaže sveti Ignacije, tj. da se uđe u glasovanje bez  unaprijed određene odluke. Na dan izbora, vidjevši glasove, stvari su postale jasnije i s dubinski sam shvatio kako se moram uzdati u prosudbu subraće, jer se u vlastitu ne uzdam. Ako su me izabrali, mora da je postojao razlog, a na meni je da pokušam odgovoriti najbolje što mogu.

Vjerujem da je na ovim izborima važnost stavljena je na moje domaće i međunarodno iskustvo, i ne sumnjam kako su posljednje godine provedene u Rimu vezane s time. Ali nadasve mi se čini da shvaćam kako sam ja jedan od mnogih isusovaca u latinoameričkoj Družbi koji su pokušali provesti u djelo ono što su Kongregacije govorile u posljednjih 40 godina. Gledam to kao potvrdu smjera koji je Družba zacrtala u vrijeme Arrupea. Shvaćam ovaj izbor kao potvrdu onoga što moramo nastaviti činiti u budućnosti. Ali ja, osobno, sebe shvaćam kao jednog od mnogih isusovaca moje generacije.

Obitelj

Rođen sam 1948., tijekom vrlo kratkog razdoblju demokracije koje smo imali u prvoj polovici 20. st. u Venezueli. Rođen sam 12. studenog, a 24. istog mjeseca bio je državni udar protiv prvog demokratski izabranog predsjednika od osamostaljenja. Moji djed i baka su živjeli u velikom siromaštvu, ali je već moj otac bio dio generacije koja izgradila zemlju.


Ostatak intervjua pronađite i pročitajte ovdje.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This