Isusovci na Olimpijskim igrama

Objavljeno: 20. veljače 2014.

U kolovozu prošle godine moskovski nadbiskup pozvao je isusovce da služe kao kapelani na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Dvojica patara, Janez Sever iz Slovenije i Olvin Veigas iz Indije, radosno su se odazvali ovom pozivu.

P. Janez piše iz Sočija: “Za mene je ovo ostvarenje sna koji sam sanjao više desetljeća! Idem na Olimpijske igre; ne kao sportaš, ali kao katolički kapelan za sportaše, njihovo osoblje, poput drugih volontera. Naša kapelanska služba na raspolaganju je u Međureligijskim Centrima triju Olimpijskih sela. Međureligijski Centar je usluga koju zahtjeva Međunarodni olimpijski odbor. Mjesto je to na kojem sportaši imaju mogućnost za molitvu i prakticiranje svoje vjere. U Centru dijelim kapelicu s ruskim pravoslavnim svećenikom. Židovski rabin, muslimanski imam, protestantski svećenik i budistički svećenik imaju vlastite urede u kojima primaju vjernike. U molitvi kojom sam se pripremao za ovo poslanje dvije riječi sam doživio kao vodilje u ovome što činim u Olimpijskom selu: ‘služiti’ i ‘biti Kristov veleposlanik’. Kao ‘Kristov veleposlanik’ u ovoj vrlo intenzivnoj sportskoj kulturi, Olvin i ja učimo služiti u duhu ekumenizma. To na poseban način živimo spram pravoslavaca i protestanata, ali postoji ovdje također i širi duh međureligijskog dijaloga i inkulturacije. Nadam se da će Soči 2014 biti mjesto na kojem nestaju neki stari stereotipi i predrasude.”

P. Janez piše i svoj olimpijski blog: www.friendsinsochi.weebly.com

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This