Đakonsko ređenje Ante Topića u Travniku

Objavljeno: 19. rujna 2014.

U četvrtak, 18. rujna u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage u Travniku nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić podijelio je red đakonata našem subratu Anti Topiću. Euharistijsko slavlje predvodio je kardinal Puljić uz koncelebraciju 42 svećenika, među kojima su bili provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, p. Ante Tustonjić, kao i rođeni brat novozaređenog đakona vlč. Davor Topić, župnik u Skopju.

Na početku Svete mise nazočne je pozdravio domaćin, preč. mr. Željko Marić, rektor sjemeništa koji je ujedno i ravnao samom ceremonijom. U svome govoru nije krio zadovoljstvo što je dočekan trenutak da se prvi puta nakon obnove rada sjemeništa i travničke gimnazije u toj ustanovi obavi đakonsko ređenje.

Nakon pročitane riječi Božje provincijal p. Tustonjić predstavio je kandidata za đakonat i pri tome zajamčio da je ispunio sve uvjete koje Crkva zahtijeva za red đakonata.

Poslije toga uslijedila je propovijed kardinala Puljića u kojoj je on na početku ustvrdio da prema njegovim saznanjima ovo je bilo prvo đakonsko ređenje u sjemenišnoj crkvi, ali i prvo ređenje jednog isusovca u Bosni. U nastavku je progovorio o velikom doprinosu pripadnika Družbe Isusove u gradu na Lašvi. „Isusovci su ostavili duboki trag u ovoj kući, počevši od sam gradnje do cijelog ustrojstva života i rada ove institucije i zavoda kao odgojne kuće i škole, sve dok ih partizani nisu protjerali“, kazao je između ostaloga kardinal Puljić.

Zatim je progovorio o Sluzi Božjemu Petru Barbariću čiji se grob danas nalazi u sjemenišnoj crkvi i pri tome je podsjetio da su komunisti pokušali spriječiti širenje pobožnosti prema njemu sakrivši njegove posmrtne ostatke, ali u tome nisu uspjeli jer se vjernički narod i dalje njemu utjecao i od njega dobivao različite milosti.

Potom je vjernicima pojasnio tri stupnja svetog reda te im istaknuo kako se čin ređenja obavlja po uzoru na apostole, polaganjem biskupovih ruku te ustvrdio da Crkva danas za đakone uglavnom redi one koje sprema za red svećeništva. Osim toga upoznao ih je s obvezama koje ređenik preuzima i pri tome je kazao: „On preuzima ono što su i prvi đakoni činili: služiti zajednici, prvo onima kod euharistije, a onda i kod karitativne djelatnosti.“ Uz to pojasnio je da se ređenik obvezao i na molitvu časoslova.

Završavajući svoju propovijed kardinal Puljić je uputio poruku novom ređeniku. „U ovome činu ređenja bit će i predanje evanđelja. Danas preuzimaš obvezu Krista naviještati, ali ono što budeš naviještao to treba izlaziti iz tvoga uvjerenja. Ono što se iz srca vodi srca i dohvaća. Zato se to evanđelje treba spuštati u tvoje srce i postati ‘ti’, dio tebe, da iz sebe vadiš i narodu daješ. Tada će ti i vjerovati. Ako budeš lijepo govorio, a ne iz srca, divit će ti se, ali ne i prihvaćati (…) Otvori srce evanđelju, a ono nek ti bude svagdanja hrana. Što ga budeš više usvajao vjerodostojnije ćeš ga naviještati“, zaključio je kardinal Puljić.

Poslije propovijedi uslijedio je središnji dio ređenja tijekom kojega je kardinal Puljić položio ruke na glavu ređenika te izmolio posvetnu molitvu, a novozaređeni đakon je zatim obavljao službu oko oltara Gospodnjega.

Na kraju euharistijskog slavlja nazočnima se obratio i isusovački provincijal pater Tustonjić koji je između ostaloga kazao: „Naša povezanost s BiH je duboka. Nekada su isusovci iz drugih zemalja i krajeva dolazili ovdje i rado služili narodu Božjemu. Danas imamo osjećaj da BiH daje nove isusovce za druge krajeve.“ Uz to izrekao je zahvale kardinalu Puljiću i vodstvu travničkog sjemeništa na čelu s rektorom Željkom na spremnosti i organizaciji ređenje.

Nakon Svete mise druženje za sve uzvanike nastavljeno je uz obiteljski stol, uz zvuke duhovnoga i narodnog melosa.

Ante Topić rođen je 15. kolovoza 1983. godine u Uskoplju, u župi Srca Marijina – Skopaljska Gračanica, od oca Joze i majke Marije. Osnovnu školu završio je u Uskoplju 1999., a gimnaziju i sjemenište 2003. u Travniku. Filozofsko-teološki studij započeo je na Vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji u Sarajevu kao dijecezanski kandidat, a diplomirao na Jordanovcu u lipnju 2009. godine. Iste godine u rujnu stupa u novicijat Družbe Isusove u Splitu, gdje polaže svoje redovničke zavjete u rujnu 2011. Nakon toga jedno vrijeme vrši službu ekonoma u skolastičkoj zajednici u Zagrebu, a trenutno se nalazi na službi u rezidenciji Družbe Isusove u Osijeku.  

Izvor: (kta/ka)

Foto: Davor Topić

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This