Blagoslovljena nova godina!

Objavljeno: 1. siječnja 2015.

O svetkovini svete Bogorodice Marije i početku nove građanske godine, kao i o naslovnom blagdanu Družbe Isusove, koji se slavi 3. siječnja (Davanje imena Isusu), iz božićnog pisma provincijala Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Ante Tustonjića prenosimo nekoliko događaja koji su obilježili proteklu godinu želeći svima Božjim blagoslovom ispunjenu novu od rođenja Gospodnjeg 2015. godinu!

“Puno toga se dogodilo tijekom protekle godine. Kad se osvrnemo i kratko  pogledamo unatrag moramo priznati da je i ova godina, uz sve svoje poteškoće i izazove, bila plodna i blagoslovljena. Bogu hvala!

Kratko podsjećam na neke važnije događaje. Tijekom cijele godine nastojali smo obilježiti Jubilej 200.-te obljetnice ponovne uspostave Družbe Isusove. Na razne načine spomenuli smo se tog događaja: preko susreta i molitvenih skupova, Susreta Mladih Isusovaca (SMI) u Rimu, susreta časne braće iz europskih provincija, raznih prigodnih izdanja, tribina i drugih skupova. Na koncu je sve zaokruženo zajedničkim misnim slavljem i prigodnom akademijom na Jordanovcu u Zagrebu, 3. prosinca, na blagdan sv. Franje Ksaverskog.

I ovogodišnji Provincijski simpozij kao i naše deveto isusovačko hodočašće u Mariju Bistricu, u svibnju mjesecu, bilo je obilježeno spomenom na Jubilej. Propovijedao je p. Vinko Mamić, provincijal otaca karmelićana i ujedno predsjednik HKVRPP-a (Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica).

U uskrsnom tjednu, koncem travnja ove godine, imali smo zanimljiv i poticajan susret sa subraćom iz Slovenske provincije. Zajedno smo se molili i podijelili neke misli o temama vezanim uz među-provincijsku suradnju i zbližavanje.

Započela je gradnja crkve i pastoralnog centra na Grbavici, u Sarajevu. O 35. obljetnici osnutka župe sv. Ignacija, 2. kolovoza, kard. Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, blagoslovio je temelje nove župne crkve.

Na spomendan sv. Roberta Bellarmina, 17. rujna, trojica novaka su položila svoje zavjete: Luka Ilić, Petar Klarić i Tomislav Vujeva, a koncem rujna u novicijat su stupila petorica novih kandidata.

Zaređena su dva nova đakona: Hrvoje Mravak (22. travnja, u Rimu) i Ante Topić (18. rujna, u Travniku); a 21. lipnja, u Zagrebačkoj katedrali za svećenike su zaređeni Petar Nodilo i Stjepan Šuflaj.

U godini 2014. pred nama otiđoše: p. Vladimir VASILJ (7. ožujka), p. Ante VUKOJA (19. ožujka), p. Ivan Pál SZTRILICH (14. rujna). Gospodin im bio mir i nagrada!”

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This