Banja Luka: Godina vjere u znaku bl. Ivana Merza

Objavljeno: 1. studenoga 2012.

U subotu, 20. listopada 2012. zvonjavom zvona na katedrali i u svim župnim crkvama na području Banjolučke biskupije otvorena je “Godina vjere” u Banjolučkoj biskupiji. U župnoj crkvi Pohoda BDM u Banjoj Luci svečano pontifikalno misno slavlje predslavio je biskup Franjo Komarica. Godina vjere u Banjalučkoj biskupiji bit će sva u znaku bl. Ivana Merza kroz upoznavanje njegova svetačkog lika i poruke, istaknuo je biskup Komarica u svojoj propovijedi. Nakon propovijedi biskup je blagoslovio i svečano zapalio prigodnu svijeću, na kojoj su urezani motivi s logom “Godine vjere”, ispod kojeg piše geslo blaženog Ivana Merza: “Katolička vjera je moje životno zvanje”. Na svijeći se nalazi i zlatnim obrubom uokvirena i slika Blaženika.

U prigodnoj propovijedi biskup Komarica je istaknuo: “I mi se s radošću i spremnošću odazivamo pozivu pape Benedikta XVI., da produbimo i učvrstimo svoju vjeru. Za područje naše biskupije mi ovim današnjim svečanim slavljem službeno započinjemo u našoj biskupiji provoditi u djelo ovaj sadržaj, koji je za cijelu Crkvu predviđen da se provodi tijekom trajanja “Godine vjere”. U svim župama naše biskupije – već sutra, u nedjelju – u kojoj se obilježava i Svjetski misijski dan – bit će vjernicima predočen sadržaj zajedničkog Pastirskog pisma svih nas biskupa iz BiH. U njemu smo za područje naše metropolije, ovu “Godinu vjere” istakli kao “Godinu našeg osobnog i zajedničkog napredovanja na putu vjere”.

Govoreći o bl. Ivanu Merzu čiji lik u ovoj “Godini vjere” Banjolučka biskupija želi svim vjernicima, a posebno mladima, predstaviti kao lik svjedoka vjere, uzora u vjeri, zaštitnika vjernika i suputnika kroz naš vjernički život. Biskup Komarica je rekao: “Danas blagoslivljamo njegov lik, kako kleči pred raspelom i nama služi za primjer. Ostavio nam je zapisane divne misli o Bogu, Kristu, Crkvi, o Katoličkoj vjeri.”

“Želimo mladima ponuditi lik Ivana Merza kao uzor u životu i primjer za nasljedovanje. Mladi vole Krista i Crkvu. U to sam se uvjerio i zadnjih dana, na poseban način prilikom pripreme ovog slavlja, s koliko su žara, strpljivosti, marljivosti, ljubavi za svoju Crkvu radili i pomagali”, zaključio je župnik, vlč. Klečina.

Nakon svete mise biskup Komarica je u dvorištu crkve blagoslovio kip blaženog Ivana Merza Banjolučanina. U svom govoru pri blagoslovu kipa postulator bl. Ivana, p. Božidar Nagy SJ je istaknuo kako je autor kipa svojim radom uspio izraziti dvije temeljne crte duhovnosti bl. Ivana Merza: njegov odnos prema Bogu koji se očitovao kroz molitvu koju je blaženik veoma često obavljao na koljenima o čemu su nam se sačuvala brojna svjedočanstvo i živu vjeru u Isusa Krista koju je umjetnik uspio izraziti u svome djelu predstavljajući Merza kako je uronio u molitvu pred Kristovim križem.

p. Božidar Nagy sj, postulator bl. Ivana Merza

 

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This