Preminuo o. Jakov Jurendić D.I.

Objavljeno: 14. svibnja 2019.

Dana 12. svibnja 2019. godine preminuo je, okrijepljen svetim otajstvima, o. Jakov Jurendić, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, u 71. godini života i 51. godini redovništva.

O. Jurendić je rođen 13. rujna 1948. u Pećniku (BIH), u Bosanskoj Posavini, u vjerničkoj obitelji oca Alojzija i majke Ane, uz braću Ivu i Marka te sestre Mariju, Stanu i Tereziju. Nakon osnovne škole u Modriči, nastavio je školovanje u malom sjemeništu u Dubrovniku, a zatim stupio u isusovački novicijat u Zagrebu. Prve zavjete položio je 1970. godine. Srednju školu završio je u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Nakon studija filozofije, praktikuma u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, te studija teologije, za svećenika ga je zaredio kardinal Franjo Kuharić u Zagrebu 1980. godine. Nakon ređenja, o. Jakov je studirao teologiju u Parizu i psihologiju na sveučilištu Salesiana u Rimu. Obnašao je dužnosti župnog vikara u Osijeku i Zagrebu, vjeroučitelja u Savskom Nartu, a od 1999. do 2008. bio je vojni kapelan pri Vojnom ordinarijatu u Republici Hrvatskoj. Kao vojni kapelan koristio je svoje stručno znanje u uspješnoj psihološkoj pomoći braniteljima. Zatim je živio u isusovačkim zajednicama u Sarajevu i Beogradu, a od 2017. u Kaluđerovini u Kotorskoj biskupiji, gdje je pomagao na župama Bogišići i Krašići. Preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici od posljedica nesretnog slučaja eksplozije plina u kuhinji redovničke kuće u kojoj je stanovao.

Sprovod o. Jurendića bio je u utorak, 14. svibnja, u 16:00 sati na Katoličkom groblju sv. Ivana u Bogišićima u Boki Kotorskoj, Crna Gora. Sprovod je vodio kotorski biskup mons. Ilija Janjić u zajedništvu s dvadesetak svećenika. Misa zadušnica služila se istoga dana također u Zagrebu u Bazilici Srca Isusova, u 19:00 sati.

Zahvalni smo Bogu za život i redovničko djelovanje p. Jakova, koje je donijelo mnoge plodove za duše, a molimo Gospodina i za oprost našemu subratu u onome što treba oprost. Hrvatska pokrajina Družbe Isusove zahvalna je svima koji su pomogli u teškim trenucima nesreće u redovničkoj kući u Kaluđerovini, napose onima koji su pritekli u pomoć povrijeđenom p. Jakovu, a to su brižni susjedi, vatrogasci i medicinsko osoblje Tivta, Kotora i Podgorice. Sućut napose izražavamo i članovima Jakovljeve obitelji i rodbine.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo o. Stjepan Koren D.I.

Preminuo o. Stjepan Koren D.I.

Dana 15. svibnja 2019. u večernjim satima preminuo je u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu p. Stjepan Koren, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, u 92. godini života, 71. godini redovništva i 61. godini svećeništva. Stjepan Koren rođen je 6. studenoga...

Posljednji ispraćaj brata Stanka Šagija

Posljednji ispraćaj brata Stanka Šagija

Sprovod brata Stanka Šagija na gradskom groblju Mirogoj predvodio je pomoćni biskup emeritus Valentin Pozaić. Provincijal HPDI Dalibor Renić održao je kratku propovijed u kojoj je istaknuo pokojnikovu zauzetost u poslovima koje je obavljao u Družbi. Misa zadušnica...

Share This