HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Dana 12. svibnja 2019. godine preminuo je, okrijepljen svetim otajstvima, o. Jakov Jurendić, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, u 71. godini života i 51. godini redovništva.

O. Jurendić je rođen 13. rujna 1948. u Pećniku (BIH), u Bosanskoj Posavini, u vjerničkoj obitelji oca Alojzija i majke Ane, uz braću Ivu i Marka te sestre Mariju, Stanu i Tereziju. Nakon osnovne škole u Modriči, nastavio je školovanje u malom sjemeništu u Dubrovniku, a zatim stupio u isusovački novicijat u Zagrebu. Prve zavjete položio je 1970. godine. Srednju školu završio je u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Nakon studija filozofije, praktikuma u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, te studija teologije, za svećenika ga je zaredio kardinal Franjo Kuharić u Zagrebu 1980. godine. Nakon ređenja, o. Jakov je studirao teologiju u Parizu i psihologiju na sveučilištu Salesiana u Rimu. Obnašao je dužnosti župnog vikara u Osijeku i Zagrebu, vjeroučitelja u Savskom Nartu, a od 1999. do 2008. bio je vojni kapelan pri Vojnom ordinarijatu u Republici Hrvatskoj. Kao vojni kapelan koristio je svoje stručno znanje u uspješnoj psihološkoj pomoći braniteljima. Zatim je živio u isusovačkim zajednicama u Sarajevu i Beogradu, a od 2017. u Kaluđerovini u Kotorskoj biskupiji, gdje je pomagao na župama Bogišići i Krašići. Preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici od posljedica nesretnog slučaja eksplozije plina u kuhinji redovničke kuće u kojoj je stanovao.

Sprovod o. Jurendića bio je u utorak, 14. svibnja, u 16:00 sati na Katoličkom groblju sv. Ivana u Bogišićima u Boki Kotorskoj, Crna Gora. Sprovod je vodio kotorski biskup mons. Ilija Janjić u zajedništvu s dvadesetak svećenika. Misa zadušnica služila se istoga dana također u Zagrebu u Bazilici Srca Isusova, u 19:00 sati.

Zahvalni smo Bogu za život i redovničko djelovanje p. Jakova, koje je donijelo mnoge plodove za duše, a molimo Gospodina i za oprost našemu subratu u onome što treba oprost. Hrvatska pokrajina Družbe Isusove zahvalna je svima koji su pomogli u teškim trenucima nesreće u redovničkoj kući u Kaluđerovini, napose onima koji su pritekli u pomoć povrijeđenom p. Jakovu, a to su brižni susjedi, vatrogasci i medicinsko osoblje Tivta, Kotora i Podgorice. Sućut napose izražavamo i članovima Jakovljeve obitelji i rodbine.

Share This