HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Zavjeti isusovačkih novaka u Splitu 2021.

b
}

25. kolovoza 2021.

Nakon dvije godine novačke formacije, dana 25. kolovoza 2021., u isusovačkoj crkvi Presvetog Srca Isusova na Manuškoj poljani u Splitu, dvojica novaka Družbe Isusove, Ivan Buneta i o. Boris Jozić, položili su svoje prve i vječne zavjete siromaštva, poslušnosti i čistoće. Misu zavjetovanja je predvodio provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić, uz suslavitelje o. Hrvoja Mravka, učitelja novaka, i sedam drugih svećenika. Nazočni su bili rođaci i prijatelji zavjetovanika i isusovačke zajednice.

Provincijal je u svojoj propovijedi istaknuo da Bog po svojoj volji ne ograničava ljudsku slobodu, nego je naprotiv omogućuje. Naveo je i stih kantautora Boba Dylana: „Bio to Bog, bio Sotona, nekome moraš služiti,“ pa zaključio da su „neke vrste služenja ropstvo, a neke vrste služenja su sloboda. Sve ovisi o tome kojoj vrijednosti služiš, lažnoj ili pravoj vrednoti. Ako služiš vlastitom egu ili drugom lažnom božanstvu, to je ropstvo. Ako služiš ljubavi, to je sloboda.“ Nastavio je govoreći da „biti slobodan znači biti sposoban ostvariti potencijal svojih talenata prikladno i u punini. Najveći talent koji imamo jest sposobnost za dobrotu, za ljubav. (…) Krist nas je oslobodio od robovanja egoizmu da možemo sasvim ostvariti potencijal dobrote u nama.“ Na koncu je zaključio da je u središtu slavlja zavjeta zapravo opet Isus Krist, jer se redovnički zavjeti slijevaju u jedan: nasljedovati Krista.

Novaci su svoje zavjete položili pred uzdignutom hostijom, tijelom Kristovim, u trenutku nakon „Jaganjče Božji“, što je jednostavan, ali prastari obred u Družbi Isusovoj.

Ivan Buneta (rođen 2000. godine) dolazi iz župe Presvetog Srca Isusova u Karlovcu, a nakon zavjeta, svoju formaciju nastavlja studijem filozofije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. O. Boris Jozić (rođen 1989. godine), koji je stupio u Družbu Isusovu kao svećenik, nastavlja apostolski rad na župi Presvetog Srca Isusova u Zagrebu.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Redovničko oblačenje novaka Družbe Isusove 2021.

Redovničko oblačenje novaka Družbe Isusove 2021.

U četvrtak, 23. rujna 2021., obredom „oblačenja“ isusovačkih talara, Ante Arambašić, Jakov Petrak i Luka Prević završili su period kandidature i započeli novicijat Družbe Isusove u Splitu. Sam obred sastojao se od izjave kandidata da žele stupiti u Družbu Isusovu,...

Obred oblačenja u novicijatu 2020.

Obred oblačenja u novicijatu 2020.

Nakon dvotjednog perioda kandidature i obavljenih trodnevnih duhovnih vježbi, 30. rujna je svoj novicijat u Družbi Isusovoj započeo novak-pater Matija Žugaj. Početak novicijata obilježen je jednostavnim obredom blagoslova i oblačenja redovničke odore te primanjem...

Oblačenje novih isusovačkih novaka 2019.

Oblačenje novih isusovačkih novaka 2019.

Dana 20. rujna 2019. u isusovačkom novicijatu na Manušu u Splitu redovničke talare obukli su Ivan Buneta, Boris Jozić i Bruno Vučković. Time su završili period kandidature (prve kušnje) i započeli svoju dvogodišnju duhovnu formaciju kao isusovački novaci.Obred...

Share This