Redovničko oblačenje novaka Družbe Isusove 2021.

Objavljeno: 24. rujna 2021.

U četvrtak, 23. rujna 2021., obredom „oblačenja“ isusovačkih talara, Ante Arambašić, Jakov Petrak i Luka Prević završili su period kandidature i započeli novicijat Družbe Isusove u Splitu. Sam obred sastojao se od izjave kandidata da žele stupiti u Družbu Isusovu, zatim blagoslova isusovačkog talara i samog oblačenja, te blagoslova i dodjele redovničkog križa i knjižice „Duhovne vježbe“ sv. Ignacija Lojolskog.

Nakon obreda koji se odvijao u novačkoj auli, slijedila je sveta misa u novicijatskoj kapeli sv. Stanislava Kostke, na kojoj su sudjelovali članovi isusovačke zajednice. Predslavitelj, učitelj novaka o. Hrvoje Mravak, istaknuo je da se novaci obukavši talar oblače u novog čovjeka, ulaze u novi, redovnički način života vođen trima zavjetima siromaštva, poslušnosti i čistoće. Na tom putu ih čekaju mnoge radosti i izazovi i na poseban način ljubav Krista Raspetoga, koji je jedini garancija da će se uspješno – s Njime – suočiti sa svim kušnjama koje ih čekaju u sadašnjem i budućem poslanju. Bit će poslani različitim ljudima navještati Radosnu vijest i to u duhu Duhovnih vježbi sv. Ignacija, prepoznavajući u svemu i birajući ono što se više sviđa Bogu, što je na veću slavu Njegovu.

Ante Arambašić (25 g.) je iz Kaštel Gomilice, a završio je hrvatski i ruski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Luka Prević (21 g.) je iz Zagreba (župa sv. Blaža), a započeo je kao laik studij teologije na zagrebačkom KBF-u. Jakov Petrak (29 g.) je inženjer elektrotehnike iz Pregrade, a do ovog ljeta je radio u struci. Sva trojica su Družbu Isusovu upoznali preko raznih programa za mlade Studentskog katoličkog centra Palma i zatim sudjelovali u programu „Možda baš isusovac“.

U Novicijatu sv. Stanislava Kostke u Splitu će provesti sljedeće dvije godine, razlučujući dalje svoj poziv i upoznavajući isusovačku duhovnost i način zajedničkog života, prije nastavka studija i pripreme za svećeništvo.

 

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Zavjeti isusovačkih novaka u Splitu 2023.

Zavjeti isusovačkih novaka u Splitu 2023.

Nakon dvije godine novačke formacije, dana 26. kolovoza 2023. u crkvi Presvetog Srca Isusovog na Manušu u Splitu, dvojica novaka Družbe Isusove Ante Arambašić i Jakov Petrak položili su svoje prve i vječne zavjete siromaštva, poslušnosti i čistoće. Svečano misno...

Redovničko oblačenje novih isusovačkih novaka

Redovničko oblačenje novih isusovačkih novaka

U petak, 23. rujna 2022., obredom „oblačenja“ isusovačkih talara, četvorica mladića su završili period kandidature i započeli novicijat Družbe Isusove u Splitu, u kojeg su stupili na Malu Gospu. To su Zagrepčani Marko Balaško, Robert Matečić i Vilim Mufić te Bruno...

Zavjeti isusovačkih novaka u Splitu 2021.

Zavjeti isusovačkih novaka u Splitu 2021.

Nakon dvije godine novačke formacije, dana 25. kolovoza 2021., u isusovačkoj crkvi Presvetog Srca Isusova na Manuškoj poljani u Splitu, dvojica novaka Družbe Isusove, Ivan Buneta i o. Boris Jozić, položili su svoje prve i vječne zavjete siromaštva, poslušnosti i...

Share This