HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Dana 14. rujna 2019., na blagdan Uzvišenja sv. Križa, u našoj crkvi Presvetog Srca Isusova na Manušu u Splitu dvojica novaka Družbe Isusove, Tomislav Barun i Ivan Grahovac, položila su nakon dvije godine novačke formacije svoje prve i vječne redovničke zavjete siromaštva, poslušnosti i čistoće. Kako je i običaj u Družbi događaj je proslavljen svečano, ali u jednostavnosti, što je i naglasio na početku sv. mise provincijal p. Dalibor Renić, koji je predvodio ovo slavlje.

Provincijal je u svojoj propovijedi iznio primjer mladog galeba kojeg je promatrao s prozora svoje sobe tijekom studija u Rimu, koji se spremao na svoj prvi let. Nekoliko dana je vježbao skakučući po crijepovima, dok se jednog dana nije približio samom rubu krova. U tom trenutku došao je stariji galeb i gurnu ga kljunom s ruba. Nakon sekunde slobodnog pada mladi je galeb raširio svoja krila i poletio. Tako su i naši novaci pozvani sada nakon svojih zavjeta raširiti krila i poletjeti dalje gdje će ih Gospodin slati u Crkvi i u Družbi Isusovoj. Pred novake i sve prisutne p. Dalibor je stavio križ kao putokaz.

Novak Tomislav Barun dolazi iz župe sv. Petra ap. u Zaprešiću, a novak Ivan Grahovac iz župe Bezgrešnog Srca Marijina u Zagrebu na Jordanovcu. Svoju formaciju nastavljaju dalje na studiju filozofije u Zagrebu, gdje će biti članovi kuće formacije “o. Ante Gabrić” na Fratrovcu. Studirat će filozofiju na dvogodišnjem studiju na Filozofsko-teološkom Institutu Družbe Isusove na Jordanovcu.

Share This