Prvi zavjeti isusovačkih novaka 2018.

Objavljeno: 30. listopada 2018.


U subotu, 15. 09. 2018., na spomendan Gospe Žalosne, u novicijatu Družbe Isusove u Splitu, svoje prve jednostavne, ali vječne zavjete, položila su trojica novaka: Stjepan Guzanović, rođen 19. 09. 1992., iz Stražemana u požeškoj biskupiji, zatim Kristijan Matković, rođen 19. 01. 1994. iz Lukavca kod Slatine u požeškoj biskupiji i Daniel Vorih, rođen 8. 02. 1986., iz Zagreba s Ravnica.

Obećanje života u siromaštvu, čistoći i poslušnosti dali su pod sv. Misom koju je predvodio p. Dalibor Renić, provincijal HPDI u 11.00 sati. U koncelebraciji su još bili p. Stipo Balatinac, magister novaka, p. Radojko Karaman, socij magistra, p. Ante Tustonjić i p. Ivan Cindori iz kuće, te gosti župnik iz Stražemana vlč. Robert Mokri, njegov predšasnik msgr. Josip Devčić, te župnik s Visoke iz Splita don Božo Plazibat.

Sam obred zavjeta uslijedio je nakon pričesti predvoditelja, kada je zavjetovanik došao pred oltar i kleknuo pred Presveto Tijelo i Krv našega Gospodina koje je bilo visoko podignuto te izgovarao formulu zavjeta. Tako su se izredala sva tri zavjetovanika, uz zorno praćenje svih nazočnih, molitve, ali i pokoju suzu! Svaki je pojedinačno predavao svoj dokument p. Provincijalu i pričestio se pod obje Prilike.

Uz spomenute goste župnike, na obredu zavjetovanja i svečanom ručku bili su i roditelji novaka, braća, sestre, profesorica engleskoga s mužem i kućni suradnici i prijatelji. Uz zahvale, posebno ističemo g. Vinka Maroevića, koji je predvodio sviranje i pjevanje, g. Nedjeljka Crnčevića, koji je pomagao našem č. bratu Ivi Pavinu sakristanu, te naše uvijek marljive sestre milosrdnice: Dariju u kuhinji, Vilku u vešeraju i crkvi, te Antoniju koja uvijek prigodno dođe okititi naše oltare! Gospodin neka im nagradi svaku žrtvu za nas i našu kuću, a neka bude milostiv i prema svim drugim našim dobročiniteljima i moliteljima za zvanja.

Nakon završenog dvogodišnjeg novicijata novaci su dobili mogućnost tjedan dana boraviti doma s obiteljima, a onda su nastavili svoju isusovačku formaciju u Zagrebu, Stjepan u Palmotićevoj na Glasniku, Daniel na Fratrovcu u skolastikatu započinjući prvu godinu filozofije, a Kristijan u Osijeku gdje će raditi u našoj rezidenciji i gimnaziji. Želimo im obilje Božjeg milosti, uspješno duhovno i intelektualno usavršavanje te ustrajnost u zvanju. A sve neka bude na veću slavu Božju – AMDG!

 

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Zavjeti isusovačkih novaka u Splitu 2023.

Zavjeti isusovačkih novaka u Splitu 2023.

Nakon dvije godine novačke formacije, dana 26. kolovoza 2023. u crkvi Presvetog Srca Isusovog na Manušu u Splitu, dvojica novaka Družbe Isusove Ante Arambašić i Jakov Petrak položili su svoje prve i vječne zavjete siromaštva, poslušnosti i čistoće. Svečano misno...

Redovničko oblačenje novih isusovačkih novaka

Redovničko oblačenje novih isusovačkih novaka

U petak, 23. rujna 2022., obredom „oblačenja“ isusovačkih talara, četvorica mladića su završili period kandidature i započeli novicijat Družbe Isusove u Splitu, u kojeg su stupili na Malu Gospu. To su Zagrepčani Marko Balaško, Robert Matečić i Vilim Mufić te Bruno...

Redovničko oblačenje novaka Družbe Isusove 2021.

Redovničko oblačenje novaka Družbe Isusove 2021.

U četvrtak, 23. rujna 2021., obredom „oblačenja“ isusovačkih talara, Ante Arambašić, Jakov Petrak i Luka Prević završili su period kandidature i započeli novicijat Družbe Isusove u Splitu. Sam obred sastojao se od izjave kandidata da žele stupiti u Družbu Isusovu,...

Share This