HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Vikar Rimske biskupije kardinal Angelo De Donatis na svečanoj je sjednici 5. veljače 2019. otvorio postupak za proglašenje blažnim p. Pedra Arrupea, bivšeg generala Družbe Isusove. Postulator kauze o. Pascual Cebollada izjavio je kako je započeo sa sastavljanjem popisa 120 svjedoka koji su osobno poznavali p. Arrupea te da će postupak prikupljanja svjedočanstava trajati oko godinu dana. Uz prikupljanje svjedočanstava, p. Cebollada će prikupljati i sve spise p. Arrupea koje će proučavati teološki cenzori, a njihov će zadatak biti dati prosudbu o tome ima li među spisima ičega što se protivi vjeri ili crkvenom učiteljstvu i tradiciji. Pater Arrupe je rođen u Bilbau u Španjolskoj 1907. godine u pobožnoj obitelji s petero djece. U Družbu Isusovu stupio je 1927. godine, kad je završio studij medicine. Nakon izgona isusovaca iz Španjolske 1932., nastavlja studij u Belgiji, Nizozemskoj i Americi. Za svećenika je zaređen 1936. godine. Dvije godine nakon ređenja odlazi u Japan kao misionar.

U samom Japanu proveo je 27 godina. Bio je magistar novaka u blizini Hirošime kada je SAD bacio atomsku bombu 6. kolovoza 1945. godine. S obzirom na medicinsku izobrazbu, mladi je svećenik novicijat pretvorio u privremenu bolnicu za ranjene. Pedro Arrupe bio je general Družbe Isusove od 1965. do 1983. U to vrijeme Družba Isusova bila je najbrojniji redovnički red na svijetu, a pod Arrupeovim vodstvom provodile su se odredbe Drugoga vatikanskog sabora. Isusovci su se usmjerili na ponovno otkrivanje vlastite karizme i duhovnosti, te su se više otvorili za pitanja socijalne pravednosti u društvima gdje djeluju. Nakon što je 1981. godine doživio moždani udar, p. Arrupe podnio je ostavku na dužnost generala Družbe. Papa Ivan Pavao II. je kao upravitelje Družbe imenovao isusovce Paola Dezzu i Giuseppea Pittaua dok se ne izabere novi general. U invalidskim su kolicima nemoćnog p. Arrupea doveli na svečano otvorenje 33. Generalne kongregacije, koja mu je birala nasljednika i u toj prigodi bilo je pročitano ovo njegovo posljednje obraćanje zajednici: „Više nego ikad, sada se nalazim u Božjim rukama. To je ono što sam želio cijeloga života, od svoje mladosti. I to je ono što još uvijek doista želim. Ali sad je drukčije: inicijativa je potpuno Božja. Zaista je duboko to duhovno iskustvo da znam i osjećam da sam sasvim u Njegovim rukama. Na kraju osamnaeste godine otkako sam general Družbe, želim prije svega i iznad svega zahvaliti Gospodinu. Njegova velikodušnost prema meni bila je bezgranična. Sa svoje pak strane, znajući dobro da su svi Njegovi darovi bili za Družbu, pokušao sam da se oni podijele sa svakim isusovcem. U tom sam se smislu ustrajno trudio.“

Tijekom Generalne kongregacije u rujnu 1983. godine p. Peter-Hans Kolvenbach bio je izabran za novog generala Družbe Isusove. P. Petar Arrupe umro je 5. veljače 1991.

Molitva za proglašenje blaženim:

Milosrdni Bože, dao si ocu Arrupeu svoju duboku ljubav koju je on dijelio sa svima koje je susretao u životu. Ako je to Tvoja volja, proslavi ga na zemlji tako da mnogi budu ljudi za druge koji će dijeliti istu Tvoju ljubav. Da bi svi s ljubavlju prihvatili Tvoju božansku volju, molim Te osobito da uslišiš ovu moju molitvu (…….). Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Share This