Zaključak Vjeronaučne olimpijade s temom o sv. Ignaciju

Objavljeno: 6. svibnja 2022.

Vjeronaučna olimpijada 2022. – državno natjecanje iz vjeronauka o temi „Sveti Ignacije Lojolski i Družba Isusova“ za učenike osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske počelo je u 2. svibnja u Klasičnoj gimnaziji Ivan Pavao II. u Zadru, i trajalo je do 5. svibnja 2022.

Zadar je po drugi put domaćin državnog natjecanja iz vjeronauka. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić je na otvaranju zahvalio organizatorima Olimpijade što su za ovogodišnju temu izabrali „velikana Crkve, sv. Ignacija i Družbu Isusovu koju je utemeljio“. Povod odabiru te teme je Jubilarna ‘Ignacijeva godina 2021. – 2022.’ uz spomen i obilježavanje 500. obljetnice obraćenja sv. Ignacija Lojolskog i 400. obljetnice njegovog proglašenja svetim.

„Kada kažemo Družba Isusova, ne mislimo prvenstveno na Družbu, nego naglasak je upravo na Isusu, Isusova. Skupina mladića u Parizu u središte je stavila Isusa. U tome je naglasak. Kao i kod apostola, Isus je razlog radi kojega se članovi Družbe s Isusom druže i njega se drže. To i je razlog zašto se zovu Družba Isusova“ istaknuo je mons. Puljić, poručivši da toj „časnoj Družbi u povijesti Katoličke Crkve Crkva zaista jako puno duguje. Veliki broj svećenika osjetio je njihovo pedagoško i duhovno ozračje jer su odgojeni u sjemeništima gdje su isusovci odgajali. I brojni svećenici u Hrvatskoj prošli su kroz sjemeništa koja su vodili isusovci, pa im je ta tema bliska i draga“, rekao je mons. Puljić, koji je također pohađao sjemenište koje su vodili isusovci u Dubrovniku.

Govoreći o duhovnosti Družbe Isusove, nadbiskup je istaknuo jedan od njenih segmenata: „Iskustvo Isusovačke družbe je biti uporan i ustrajan“.

„Isusovci su se susretali s brojim teškoćama, s brojnim problemima, s brojnim nevoljama. Ali, uvijek iznova su počinjali. Za isusovce je karakteristično to počinjanje. Početi iznova! I to je divna inspiracija za sve nas, osobito za mlade. Kada se susretnemo s nekim problemima, odmah stanemo. No, budite poput Ignacija, poput Družbe Isusove – Počnite iznova! Ne bojte se početi iznova, jer to je zapravo i garancija uspjeha“, sve je snažno ohrabrio nadbiskup Puljić u kontekstu činjenice da su se isusovci susretali s brojnim nevoljama.

„Kroz prošlih 500 godina, gdje god su isusovci stigli, imali su silnih problema započeti. Započeti! A kad bi započeli, imali su gorkih okapanja i smetnji, nerijetko i prijetnji da prestanu djelovati. No, i kad su prestali, nisu se predavali, nego su gledali kako se opet vratiti i opet početi! Njihov utemeljitelj imao je pravilo Sve na veću slavu Božju. U kontekstu njihovog načina da uvijek iznova započnu, za njih bi bilo praktično i pravilo ‘Opet počinjem. Sada počinjem’“, poručio je mons. Puljić.

Svim prisutnim se na koncu natjecanja obratio o. Mirko Nikolić, izaslanik provincijala Družbe Isusove u Hrvatskoj, poručivši: „U Zadru je ovih dana bila najveća koncentracija znanja o Družbi Isusovoj i sv. Ignaciju – ne samo u Zadru, Hrvatskoj i Europi, nego u cijelom svijetu. Ovakav događaj nije nigdje organiziran i jako će odjeknuti u cijelom svijetu, po isusovačkim glasilima kojih ima jako puno.”

Susret završnog Državnog natjecanja iz vjeronauka okupio je 160 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, 40 mentora i 30 članova državnog povjerenstva. Ukupno je natjecanje obuhvatilo 3319 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

ika.hkm.hr/isusovci.hr

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – Putevima isusovačkih velikana Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa i Humanitarna udruga “Ono malo više” pozivaju Vas na biciklistički maraton “Putevima isusovačkih velikana” koji će se održati od 16. -19. 05. 2024. godine. OPIS RUTE PO DANIMA:...

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Share This