Zagreb-Palma: Proslavljen blagdan blaženoga Ivana Merza

Objavljeno: 12. svibnja 2023.

Blagdan bl. Ivana Merza proslavljen je kod isusovaca u Palmotićevoj ulici u Zagrebu uz baziliku Presvetoga Srca Isusova svečanim misnim slavljem u srijedu 10. svibnja koje je predslavio varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak.

Uvodeći u homiliju mons. Josip Mrzljak spomenuo se svećenika Stanka Rajtara koji je preminuo u 98. godini života. “Dakako, u tim godinama bio je vrlo zaboravljiv, ali je često znao reći da mu je profesor u srednjoj školi bio Ivan Merz. Osjetilo se u njemu da mu je drago što mu je profesor proglašen blaženim i da mu se može i moliti. Crkva proglašava neke ljude blaženima i svetima. Prvo, želi reći da promatrajući život tih ljudi, slijedi sigurna proslava u nebu. On nakon takvoga života, dolazi u zajedništvo svetih. Drugi razlog je da Crkva stavlja pred nas na oltar ljude da ih preporuči kako bismo ih slijedili te i nama pomogne da idemo tim putem svetosti. Svetost nije negdje daleko u nekoj prošlosti, ona je tu. Drago nam je kada ljudi našega vremena bivaju proglašeni blaženima i svetima kako bismo i mi mogli poći tim putem”, rekao je mons. Mrzljak.

Zatim se propovjednik u homiliji osvrnuo na život bl. Ivana Merza pritom naglasivši tri temeljna načela: Žrtvu- Euharistiju – Apostolat. “Biti kršćanin znači ne živjeti samo za sebe i svoje interese, nego živjeti za Boga i pomagati onima u potrebi. Prepoznati evanđeoski nauk u braći ljudima, ali i u njima samoga Boga te im biti na pomoći. To jest svojevrsna žrtva”, istaknuo je mons. Mrzljak.

U nastavku je mons. Mrzljak naglasio važnost svjedočanstva i zajedništva okupljenih oko Isusa. “Možemo i u današnjem vremenu vidjeti vjernike koji se trude po svojem krštenju svoju vjeru, nastoje vidjeti što nam Bog govori i kakvi trebamo biti. Pokazuje nam put i smjer kojim nam je ići. Dakle, ne samo ljudskim snagama već tražiti i Božju pomoć. U tome nam pomažu svetci i blaženici koji su nam uzori na tom putu, ali i pomažu da prepoznamo kakav je taj naš životni put u ovom vremenu, u 21. stoljeću. Ponekad nam znaju reći jer smo kršćani da je naš život u nesuglasju s ovim modernim vremenima, no vidimo da je svijet u kojem živimo, svijet pun ratova, mržnje, ubijanja. S razlogom se valja zapitati što je napredno”, naglasio je propovjednik.

“Napredno je ono kada kažemo da smo pozvani ići za Onim tko je rekao da je Put, Istina i Život. To je Isusov put”, naglasio je mons. Mrzljak te istaknuo da je “to put kojim su mnogi išli. Ima li vrijednosti sve ono o čemu je pisao Ivan Merz za ovo vrijeme u kojem sada živimo? Nema ništa bolje, nema nešto što će čovjek izmisliti od onoga što je rečeno prije 2000 godina, od onoga što je Isus rekao. To su prepoznali svetci i blaženici”, rekao je mons. Josip Mrzljak.

Na koncu homilije mons. Mrzljak poručio je da “nastojimo prepoznati poruku Božje riječi i moliti zagovor svetih da nam pomognu da i mi tako živimo, pođemo njihovim putem te da nam Isus bude Put, Istina i nadamo se onaj vječni život. Amen.”

Izvor: Postulatura Ivana Merza

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This