Zadnji zavjeti isusovca p. Antuna Volenika

Objavljeno: 23. travnja 2020.

Na blagdan Blažene Djevice Marije – Majke i Kraljice Družbe Isusove, 22. travnja 2020., svoje zadnje zavjete položio je u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu, p. Antun Volenik. Polaganje zavjeta proslavljeno je u jednostavnom euharistijskom slavlju u krugu članova isusovačke jordanovačke zajednice, kako to traže uvjeti ograničenja u pandemiji COVID-19, ali u srdačnom i vedrom ozračju zbog tog čina konačnog predanja Bogu još jednog člana Družbe. Svetu misu je predvodio provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Dalibor Renić, koji je u ime Generalnog poglavara Družbe primio zavjete p. Volenika.

U svojoj propovijedi Provincijal je istaknuo činjenicu da se isusovački zadnji zavjeti polažu prilično kasno u odnosu na druge redove, tj. nakon duge formacije, specijalnih studija i posebnog duhovnog programa koji se naziva treća probacija, i to u vrlo jednostavnom obredu. Naime, zavjetovanik svoje predanje izriče klečeći pred uzdignutom svetom hostijom prije same pričesti. Ta jednostavnost je kuriozitet kad se ima na umu da ignacijevska duhovnost u tipičnom obliku molitve kontemplacije veliku važnost daje obilju mašte, slika, osjećaja, želja. Kao da želi reći da se razlučivanjem, iz velike rijeke koja s planina nosi različit materijal, u jednom trenutku treba izdvojiti sve suvišno da bi ostala čista odluka za predanje na službu Bogu. Naime, odluka za predanje je jednostavna – njezin plod, njezino bogatstvo, dolazi po djelovanju u poslanju. Iz mnoštva želja, poticaja, misli, slika, trebaju duhovnim razlučivanjem prevladati one koje vode k jednoj odluci za Boga. Jednostavnost isusovačkih zavjeta predstavlja svečani čin takve odluke.

P. Antun Volenik rođen je 1972. u Kneževu, Baranja, Republika Hrvatska. Diplomirao je teologiju na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 2001. godine. Magisterij iz pastoralne teologije završio je na Institutu Lumen Vitae u Bruxellesu, a doktorat na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Treću probaciju obavio je u Dublinu, Irska. Djelovao je, između ostaloga, kao župni vikar u župama Presvetog Srca Isusova u Splitu, Zagrebu i Rijeci, voditelj zaručničkih tečajeva, bio kateheta studenata pri Studenskom katoličkom centru „Palma“ te član nacionalnog tima Zajednice bračnih susreta za Hrvatsku. U Sjedinjenim Američkim Državama i Hrvatskoj se stručno usavršavao na području psihoterapije. Trenutno vodi Obiteljski centar Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te predaje kao docent na istom Fakultetu.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This