Učenici IKG-a na državnim natjecanjima

Objavljeno: 13. travnja 2019.

Učenici IKG-a na državnim natjecanjima

Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku ove je godine poslala mnogo učenika na državna natjecanja iz raznih predmeta. Jedno od državnih natjecanja bila je Vjeronaučna olimpijada održana na domaćem terenu – Osijeku i Đakovu. Našu školu predstavljali su Dora Gašparović i Josip Horvat 2.b, Marija Budrovac 3.a i Patricija Ronta 3.b pod mentorstvom p. Hrvoja Mravka i bogoslova Kristijana Matkovića. Prethodnik natjecanja bilo je nadbiskupijsko natjecanje održano u Đakovu gdje je naša ekipa osvojila prvo mjesto i izravno se plasirala na državno natjecanje. Državna razina „Olimpijade“ održavala se u tri etape: pismeni dio u Osnovnoj školi Vladimira Becića u Osijeku, moto 7/33 na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u  Đakovu te finalni dio, milijunak, u kojem sudjeluje prvih pet najuspješnijih ekipa.

Sve je započelo 3. travnja otvaranjem natjecanja u Vikarijatu u Osijeku, gdje su se ekipe iz raznih krajeva Lijepe naše prvi put susrele i započele zajedničko druženje koje se nastavilo u Hotelu Osijek, u kojem su ekipe bile smještene. 

Toga su se dana naši gosti prošetali Osijekom te se upoznali s kulturnom baštinom naše lijepe Slavonije. Sljedećeg dana, 4. travnja, u jutarnjim se satima održao pismeni dio natjecanja u trajanju od 45 minuta. Svi su učenici bili raspoređeni po učionicama gdje je svatko samostalno rješavao ispit. Nakon pismenog dijela svi smo se zaputili u Đakovo na razgledavanje. Prva postaja bila nam je Državna ergela Đakovo gdje smo vidjeli nastup konja lipicanaca. Program je bio izrazito bogat, a mnogima je to bio prvi bliski susret s ovim plemenitim životinjama. Druženje smo nastavili ručkom, a okrijepljeni smo se spremno zaputili na KBF Đakovo gdje su nam kratkim i poučnim programom predstavili grad Đakovo. Uslijedio je drugi, timski dio natjecanja, moto 7/33. U ovo dijelu svaka je ekipa dobila A3 papir na kojem se nalazilo 33 tvrdnje. Imali smo točno 3:00 minute da pronađemo 7 netočnih tvrdnji. Kako su sekunde prolazile, napetost je rasla jer ovo je glasio kao najteži dio natjecanja. I bio je! No, dojmove smo smirili svetom misom u đakovačkoj katedrali koju je predvodio nadbiskup mons. Đuro Hranić. Okrijepljeni svetom euharistijom i puni Duha Svetoga,

 

na najbolji smo način završili dan – zajedničkom večerom. Iako smo imali blagoslovljen dan, u svima nama gorjela je želja saznati jesmo li upali u prvih pet najbolje plasiranih ekipa. Želja nam se ostvarila tek sutradan, 5. travnja, u Vikarijatu. Našoj sreći nije bilo kraja – peti smo! 

 

No ovo nije jedini uspjeh naše škole i njezinih učenika, stoga ćemo istaknuti još neke od njih.

 

Ove godine imamo državnu prvakinju u poznavanju grčkog jezika, maturanticu Anu Altheu Šehić iz 4.b, koja je svoj rad i trud pokazala na još nekoliko državnih natjecanja: u poznavanju latinskog jezika gdje je zauzela sedmo mjesto te natjecanju iz matematike na kojem je osvojila zadivljujuće četvrto mjesto pod mentorskim vodstvom prof. Duh Blašković.

 

Osim Ane, još je jedna maturantica, Inga Polić, sudjelovala na državnom natjecanju u poznavanju grčkog jezika i osvojila peto mjesto. Ovim rezultatima možemo zahvaliti njihovom mentoru, prof. savjetniku Matiji Zoriću.

Svim ostalim učenicima koji su osvojili plasman na državnim natjecanjima želimo puno sreće i uspjeha.

 

Marija Budrovac i Patricija Ronta, učenice Isusovačke klasične gimnazije

 Kontakt:

  Hrvatska pokrajina Družbe Isusove

 Adresa:

  Junija Palmotića 31,

  HR-10 000 Zagreb

Copyright © 2019. Hrvatska pokrajina Družbe Isusove | Sva prava pridržana.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Svečani zavjeti isusovaca Tomislava Špiranca i Mislava Skelina

Svečani zavjeti isusovaca Tomislava Špiranca i Mislava Skelina

Svećenici isusovci Tomislav Špiranec i Mislav Skelin položili su svoje svečane zavjete u Družbi Isusovoj u ponedjeljak 13. studenoga 2023., na spomendan svetog Stanislava Kostke, u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Time je završeno razmjerno dugo...

“Duboki vikend” Hrvatske zajednice bračnih susreta

“Duboki vikend” Hrvatske zajednice bračnih susreta

27.-29. listopada održan je u pastoralnom centru u Ludbregu "Duboki vikend" Hrvatske zajednice bračnih susreta. "Duboki vikend" je namijenjen onim bračnim parovima i svećenicima koji razlučuju dublje i trajnije uključivanje u ovaj vrijedan bračni apostolat u koji su...

Razmišljaš o svom životnom pozivu? Možda baš isusovac?

Razmišljaš o svom životnom pozivu? Možda baš isusovac?

Hrvatska pokrajina Družbe Isusove organizira vikende „Možda baš isusovac“ za muškarce od 18 do 40 godina koji razmišljaju o svome životnom pozivu. I koji su otvoreni mogućnost da je njihov životni poziv biti isusovački brat ili svećenik u Družbi Isusovoj. Bitno je...

Share This