HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

U susret 400. obljetnici kanonizacije sv. Franje Ksaverskog

Objavljeno: 3. prosinca 2021.

U petak, 3. prosinca, isusovačka redovnička zajednica u Sarajevu proslavila je blagdan sv. Franje Ksaverskog.

Molitveni program započeo je u župnoj crkvi sv. Ignacija na Grbavici molitvom Zlatne krunice koju je predvodio župnik p. Ante Topić. Nakon krunice uslijedilo je svjedočanstvo misionara nove evangelizacije – đakona Paula Coelha.

Svjedočeći o svome životnome hodu istaknuo je kako je oduvijek, još od svoje mladosti bio blizak crkvi, ministrirajući i služeći pod misom. No, nikada nije ni pomišljao postati svećenik. Osvrćući se na svoj mladenački život zaključio je kako je njegov hod bio čak i daleko od crkve, ali Bog ga je bez obzira na to, pozvao na posebnu službu.

Postavši dio neokatekumenske zajednice doživio je pravo ushićenje i ponos želeći postati Kristov svećenik za cijeli svijet – svima poslan. Sam ističe kako je to prvo oduševljenje nestalo kada je došao u sjemenište u Brazilu. Tada se suočio sa svime što je nosio u sebi, svim svojim nutarnjim borbama, čežnjama, podijeljenostima – ali i navezanošću koja je bila u njemu.

Božja providnost ga je ipak nakon nekog vremena i promišljanja dovela u sjemenište u Bosnu i Hercegovinu – gdje je završivši teološki fakultet zaređen za đakona.Gledajući unatrag 10 godina svoga života zaključuje da je sretan i Bogu zahvalan jer ga je vodio kroz svaki dan i svaki trenutak njegovog života.

„Gospodin me ljubio i kada ga nisam htio, kada ga nisam tražio, kada ga nisam prihvatio. Gospodin i Djevica Marija su jako pretrpjeli sa mnom dajući mi snagu da hodim dalje. Jer koliko god puta govorio: Ja nisam za to, ne mogu to. Gospodin odgovara – ti si moje oružje za velike stvari. On može učiniti nešto veliko, ako je to učinio sa mnom – može svakome.“

Nakon svjedočanstva, u 18 sati, započelo je sv. misno slavlje koje je predslavio don Ante Ljulj, vicerektor misijskog sjemeništa Redemptoris Mater, uz suslavlje osam svećenika.

Na početku je sve okupljene vjernike pozdravio župnik – p. Ante Topić.

“U ovoj jubilarnoj Ignacijevoj godini, kojom se slavi pet stoljeća duhovnoga puta utemeljitelja Družbe Isusove, danas slavimo blagdan sv. Franje Ksaverskoga, jednoga od prvih drugova sv. Ignacija i nakon sv. Pavla, najvećeg misionara u povijesti crkve. Idemo u susret i obljetnici 400. godina kako je sv. Franjo Ksaverski kanoniziran. U tradiciju je ušlo da se sv. Franjo odlučio na radikalnu promjenu svoga života kada mu je sv. Ignacije uputio evanđeoske riječi: Franjo, što vrijedi čitav svijet steći, a duši svojoj nauditi? Molimo sv. Franju da nas zagovara te nam ovaj advent urodi velikim plodovima vjere, nade, ljubavi, radosnog iščekivanja i očekivanja Onoga koji ima doći i neće kasniti.”

Nakon pročitanih svetopisamskih tekstova uslijedila je propovijed u kojoj je don Ante istaknuo kako danas slavimo jedno nebesko rođenje – rođenje Franje Ksaverskog.

„Crkva u svojoj mudrosti slavi smrt jer zna kako ta osoba može postati dio Isusa Krista. Možda je i sv. Franjo htio postati netko drugi – zato je možda i išao na fakultet. No susret sa sv. Ignacijem mijenja njegov život. Rečenica: Što vrijedi čovjeku ako čitav svijet stekne a sebe izgubi – duboko se urezala u njegovo srce.“

Ono što je najbitnije je nebeski život – nastavio je propovjednik – jer nam Isus Krist u današnjem evanđelju pokazuje da je on pobjednik.

„Mi uvijek tražimo nešto bolje u životu kako bi imali sigurnost, ali u životu nas uvijek prati jedna nesigurnost – strah od neuspjeha, strah da nećemo imati dovoljno za život. Zbog tih svih strahova duhovno umiremo. Franjo je shvatio da će dobiti slobodu kada se prepusti Kristu.”

Istaknuvši kako je Božja ljubav savršena i iznad svake zemaljske ljubavi nastavio je objašnjavajući kako Bog daje snagu za činjenje čudesa.

Don Ante je sam priznao kako do spremanja današnje propovijedi nije ni sam znao za tolika čudesa koja je sv. Franjo činio, pa čak i uskrisivši mrtve.

„Moć vjere je pouzdanje u Boga, jer Njegova riječ nije ljudska – ona mijenja – mijenja čovjeka i mijenja svijet. Ova čudesa koja Krist čini, koja sv. Franjo čini – nisu tu zbog senzacije . Ona imaju dublji smisao. Ona u nama žele probuditi pitanje: U koga ja vjerujem? Vjerujem li samo u sebe, svoju sposobnost, svoju snalažljivost Ili vjerujem u Isusa Krista. Zašto je Gospodin dopustio sv. Franji čuda? Kako bi preko njega probio tvrdoću našeg oka, našeg srca jer mi tako često zbog svoje tvrdoće ne možemo pustiti Boga u svoje srce. Bog dopušta čuda koja preko svetaca čini da mi možemo povjerovati i staviti se u Njegove ruke jer najveće čudo je kada se čovjek obrati “– zaključio je don Ante.

Sveto misno slavlje animirali su bogoslovi misijskog sjemeništa Redemptoris Mater, a nakon misnog slavlja zajedništvo je nastavljeno uz obiteljski stol u dvorani Rezidencije Družbe Isusove.

Svetu misu putem radiovalova prenosila je Radio Marija u BiH.

Izvor: Radio Marija

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

P. Mikolaj Martinjak položio zadnje zavjete

P. Mikolaj Martinjak položio zadnje zavjete

P. Mikolaj Martinjak, poznatiji među subraćom kao p. Mika, položio je 21. rujna 2022. svoje zadnje redovničke zavjete i tako je trajno pritjelovljen Družbi Isusovoj. Slavlje zavjeta predvodio je provincijal p. Dalibor Renić, u crkvi Kraljice Apostola na zagrebačkom...

Hrvatski isusovci vode župu u Skoplju

Hrvatski isusovci vode župu u Skoplju

Skopski biskup Kiro Stojanov je u nedjelju, 4. rujna, uoči spomendana svete Majke Terezije za vrijeme mise u katedrali Presvetog Srca Isusova u Skoplju uveo u službu novog katedralnog župnika p. Vinka Maslaća i vikara p. Marijana Bešlića, članove Hrvatske pokrajine...

Novi kip sv. Ignacija

Novi kip sv. Ignacija

U nedjelju 31. srpnja 2022., na svetkovinu svetog Ignacija Lojolskog, rektor Kolegija Družbe Isusove, p. Blaženko Nikolić, blagoslovio je novi kip toga sveca, kojeg je povodom jubilarne Ignacijeve godine izradio akademski kipar Tomislav Kršnjavi. Kip je smješten u...

Share This