Svečani zavjeti isusovaca Tomislava Špiranca i Mislava Skelina

Objavljeno: 15. studenoga 2023.

Svećenici isusovci Tomislav Špiranec i Mislav Skelin položili su svoje svečane zavjete u Družbi Isusovoj u ponedjeljak 13. studenoga 2023., na spomendan svetog Stanislava Kostke, u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Time je završeno razmjerno dugo vrijeme formacije nakon kojega su ovi redovnici u potpunosti pritjelovljeni Družbi te su postali profesi.

Samo zavjetovanje bilo je u misi, u dijelu nakon zaziva Jaganjče Božji, kada je p. Provincijal Sebastian Šujević podigao Tijelo i Krv Isusa Krista. Potom su se zavjetovanici pričestili. Osim čistoće, siromaštva i poslušnosti, jedna od isusovačkih osobitosti svečanih zavjeta je i četvrti zavjet posebne poslušnosti Vrhovnom svećeniku s obzirom na poslanja. Ovaj zavjet potječe iz vremena kada su sveti Ignacije i prvi drugovi studirali u Parizu. Željeli su poći u Jeruzalem i pomagati dušama. Ako to ne bi bilo moguće, stavili bi se na raspolaganje Papi za poslanje koje bi im on odredio. Dogodilo se ovo drugo što je presudno utjecalo na karizmu i identitet reda. (Usp. Autobiografija sv. Ignacija Lojolskog, 85; 94-98).

Osim zavjeta, liturgijski je misa bila bez ikakvih dodataka i raskoši jer su takvi običaji kod isusovačkog polaganja svečanih zavjeta. P. Provincijal je poticajno propovijedao prisjećajući se kako je upoznao zavjetovanike. Pjevao je zbor SKACa Palma i p. Niko Bilić. Crkva je bila ispunjena mnogom isusovačkom subraćom, članovima obitelji zavjetovanika, prijateljima, suradnicima. Osobito iz pastorala mladih u kojemu su patri Špiranec i Skelin aktivni. Bez obzira na isusovački liturgijski minimalizam, bio je prisutan osjećaj ljepote, radosti i svetosti samog događaja. Veselo druženje uz jelo i pilo nastavilo se u atriju Fakulteta filozofije i religijskih znanosti.
Preporučamo zavjetovanike i ostale isusovce u vaše molitve kako bi mogli pomagati dušama.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This