Susret mladih isusovaca u Splitu

Objavljeno: 3. rujna 2023.

U utorak 28.8.2023. u Splitu započeo je godišnji Susret mladih isusovaca, skraćeno „SMI“. To je događaj koji se na godišnjoj razini organizira u Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove i na kojem se okupljaju isusovci, često raspršeni po raznim dijelovima Europe i svijeta tijekom svoje formacije, da bi proboravili određeno vrijeme zajedno te se tako i međusobno bolje upoznali. Jedini su uvjeti da ne budu spriječeni od dolaska zbog prevelike udaljenosti ili važnih obveza i da još nisu napunili 5 godina svećeništva.

Ove godine u programu sudjelovalo je 10 mladih isusovaca. Osim njih na SMI-ju je gotovo uvijek prisutan i provincijal na čiju se inicijativu on i održava. To je uvijek prilika da uputi koju pobudnu riječ ili poticaj svojoj mlađoj subraći ili da podjeli viziju koju ima za provinciju, pogotovo ako je novi, tek izabrani provincijal. Osim toga, na SMI su uvijek pozvani i drugi gosti  najčešće voditelji tzv. „radnog dijela“ programa koji je uvijek unaprijed tematski određen.

Ove godine to su bili p. Tvrtko Barun i gđa. Mladenka Majerić koji su kroz dvodnevne radionice i predavanja pokušali sa sudionicima produbiti temu Ignacijevskog vodstva i konstruktivne komunikacije.

Ostatak vremena bio je posvećen neformalnom druženju,  zajedničkom slavljenju euharistije i raspravljanju o raznim temama koje se tiču provincije, Crkve, društva… U programu je također bio ponuđen vođeni obilazak grada Splita, a petak se iskoristio za odlazak na rafting na Cetinu. Skupni umor nakon trosatnog veslanja niz rijeku, dobro je sjeo svima koji su se već intelektualno umorili u proteklim danima te je služio kao dobar prijelaz prema završnici susreta.

Nakon završne zajedničke mise i pokorničkog bogoslužja poslije kojega je provincijal uputio završnu riječ, SMI je formalno završio uvečer 1. rujna. Sljedeći dan mladi su se isusovci spremili pa se ponovno raspršili kamo ih već njihovo poslanje vodi, ali sada osnaženi u duhu i srcu, znajući da zajedno sa drugima prolaze sve svoje teškoće i izazove te puni nade da će ih tako i zajedno, s Božjom pomoću, uspjeti i sve prebroditi.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Presveto Ime Isusovo – Naslovnik Družbe Isusove

Presveto Ime Isusovo – Naslovnik Družbe Isusove

U Družbi Isusovoj 3. siječnja slavi se svetkovina Presvetog Imena Isusova. Zborna molitva: Pogledaj, molimo, milosrdni Oče, ovu svoju najmanju Družbu, koju resi presveto Ime Isusa, tvoga Sina, i udijeli nam, da, kao što u sadašnjem životu uživamo njegovu milinu i...

Share This