Susret isusovačkih suradnika

Objavljeno: 4. prosinca 2022.

Na blagdan sv. Franje Ksaverskoga, 3. prosinca 2022., održan je tradicionalni susret isusovačkih suradnika. I ove godine je bio na Jordanovcu u Zagrebu, ali ovog puta u manjem opsegu, u obliku formacijskog susreta s predstavnicima vodstva laičkih udruga i zajednica koje se nadahnjuju ignacijevskom duhovnošću i sudjeluju na različite načine u zajedničkim apostolatima s Hrvatskom pokrajinom Družbe Isusove.

Nakon druženja i upoznavanja te molitvenog uvoda, središnje izlaganje održao je p. Tvrtko Barun, ekonom Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, na temu „Sveti Ignacije i novac.“ Govorio je o tome kako se sv. Ignacije Loyolski odnosio prema novcu i materijalnim dobrima prije obraćenja, zatim kako o njima govori u „Duhovnim vježbama“ i koju važnost im daje u ustanovama i vodstvu Družbe Isusove. U manjim skupinama, sudionici su prostudirali i komentirali jedno pismo sv. Ignacija koje to ilustrira. Sv. Ignacije ističe opasnost navezanosti na materijalna dobra i ne traži samo slobodu od te navezanosti, nego da njegujemo želju biti „siromašni s Kristom siromašnim“, u duhovnom i stvarnom siromaštvu, što je smisao zavjeta kojeg polažu članovi Družbe Isusove. S druge strane, „Duhovne vježbe“ od svih, uključujući laike i svjetovne klerike, traže da žive skromno u skladu s načelom da se materijalnim dobrima služe onoliko i onako kako je to na veću Božju slavu.

Što Ignacije misli o materijalnim dobrima, jasno je oblikovano u razlikovanju zajednice i apostolskog djela u Družbi Isusovoj. Isusovci, tj. isusovačka zajednica, treba živjeti isključivo od svoga rada i milostinje, a ne smije živjeti od zajamčenih izvora prihoda kao što su rente i ulaganja (to je ipak dopušteno za školovanje kandidata i za brigu o starima). Za razliku od njih, apostolske ustanove, tzv. djela, kao što su škole, fakulteti, duhovni centri, župe, mediji, smiju stjecati sredstva od kapitala, da njima mogu financirati svoje djelatnosti i djelatnike. No čista proizvodna ili ekonomska djelatnost bez izričite pastoralne svrhe zabranjena je Družbi. Zato je od velike važnosti da se razlikuje nakana darovatelja u svemu i da se vodi briga o dobročiniteljima. Za dobročinitelje Družbe svaki isusovac svećenik jednom mjesečno prikazuje svetu misu.


Suradnicima se obratio i provincijal, p. Dalibor Renić, koji je predslavio svetu misu u kapeli Fakulteta filozofije i religijskih znanosti. Nadovezujući se na misna čitanja, govorio je o tome da i mi, kao Isusovi prvi učenici i sv. Franjo Ksaverski, također djelujemo kao iscjelitelji po raznim poslanjima svojih zajednica i udruga. Jednako je važno da se vidimo i u onima koji primaju iscjeljenje od Gospodina, kao svojevrsni „ranjeni iscjelitelji“ (Henri Nouwen). Zatim je predstavio sažetak refleksije isusovačkih zajednica o budućim izazovima i potrebama provincije, među kojima je važno mjesto dobila formacija u ignacijevskoj duhovnosti i suradnja s laicima.

Glazbeni dio liturgije vodio je p. Niko Bilić, izvodeći prigodne vlastite skladbe, koje su sudionici vrlo lako naučili i prihvatili. Susret je nastavljen zajednički ručkom u Pastoralnom centru.

Susretu su nazočili predstavnici udruga i zajednica: Akademski zbor Palma, Centar Ignacije, Hrvatska zajednica Bračnih susreta, Isusovačka služba za izbjeglice (Hrvatska, Bosna i Hercegovina), Kap dobrote, Marijanski zavjet za domovinu, Molitvena zajednica Srce Isusovo, Prisutnost, SKAC Palma, Zajednica kršćanskog života (Rijeka, Zagreb), Zaklada Anamarija Carević, Zaklada Biskup Josip Lang.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – Putevima isusovačkih velikana Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa i Humanitarna udruga “Ono malo više” pozivaju Vas na biciklistički maraton “Putevima isusovačkih velikana” koji će se održati od 16. -19. 05. 2024. godine. OPIS RUTE PO DANIMA:...

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Share This