Studenti FTIDI sudjelovali na Teologijadi 2019.

Objavljeno: 6. svibnja 2019.

Studenti FTIDI sudjelovali na Teologijadi 2019.

Na prvoj Teologijadi, intelektualno – duhovnom susretu studenata teologije na nacionalnoj i međunarodnoj razini, u organizaciji Studentskog zbora Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Povjerenstva za pastoral studenata laika KBF-a, koja se održala 3. i 4. svibnja 2019., sudjelovali su i studenti Filozofsko-teološkog Instituta Družbe Isusove. U godini obilježavanja 350 godina postojanja Sveučilišta u Zagrebu, Teologijada pod geslom „Ja sam se zato rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu” (Iv 18, 37), okupila stotinjak studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, Splitu, Đakovu, Teologije u Rijeci, Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru, Teološkog fakulteta u Ljubljani, Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, Franjevačke teologije u Sarajevu i Filozofsko-teološkog Instituta Družbe Isusove u Zagrebu.

Budući teolozi su na intelektualno duhovnom susretu, koji se održavao u prostorijama pastoralnog centra svetišta Svete Mati Slobode na Jarunu, promišljali o temi „Identitet i poslanje teologa danas”, aktualiziranoj kroz šest tematskih cjelina inspiriranih duhom vremena i gorućim pitanjima društva unutar kojeg se identitet teologa formira i djeluje.

Program je započeo svečanim Euharistijskim slavljem u crkvi Svetog Martina koju je predslavio mons. Ivan Šaško u koncelebraciji s dekanom KBF-a u Zagrebu prof. dr.sc. Mariom Cifrakom, prodekanima prof. dr. sc. Antom Barišićem i prof. dr. sc. Nenadom Malovićem, doc. dr. sc. Ivanom Dodlekom, glavnim koordinatorom Povjerenstva za pastoral studenata, dekanom KBF-a u Đakovu prof. dr. sc. Vladimirom Dugalićem te mr. sc. Jenkom Bulićem, duhovnim asistentom studenata laika KBF-a u Splitu. Slavlju su nazočili profesori koji su stigli u pratnji studentima, a pozdravila ih je na početku doc. dr. sc. Martina s. Ana Begić, članica Povjerenstva za pastoral studenata. Mons. Ivan Šaško je blagoslovio prvi susret mladih budućih teologa, kojima se u obratio u homiliji, koristeći prigodu blagdana svetih apostola Filipa i Jakova. Uspoređujući teologe danas s apostolima Isusa Krista, mons. Šaško uputio je na Isusove riječi „Toliko sam vremena s vama i još me ne poznaješ?”. Teolozi su oni koji prije svega borave sa Isusom kroz Njegovu riječ i Njegova otajstva sakramenata na kojima se hrane i upoznaju Gospodina. Prva zadaća teologa je upoznati Krista, jer tko Njega upozna, upoznao je Oca. Tek pravi poznavaoci Krista, oni koji su s njim osobno prijateljevali mogu ga navijestiti drugima i biti Njegovi svjedoci.

Nakon svete Mise, u dvorani Katoličkog bogoslovnog fakulteta upriličen je kratki uvodni program u Teologijadu. Okupljene studente pozdravio je dekan prof. dr. sc. Mario Cifrak, dok su predstavnici Studentskog zbora KBF-a u službi organizatora susreta, prigodnim vizualnim uratkom pozdravili sudionike te ih upoznali s ciljem susreta i glavnim naglascima sadržaja kojim će se dvodnevno baviti i zajednički promišljati. Prigodnim domjenkom je završio uvodni dio programa te su se studenti u pratnji profesora zajednički uputili prema Jarunu.

U Crkvi Duha Svetoga na Jarunu je potom organizirana molitvena večer. Studentski kapelan don Damir Stojić animirao je molitvenu večer uz pomoć slavljeničkog banda i članova molitvene zajednice Božja pobjeda.

Drugi je radni dan teologijade u pastoralnom centru svetišta Svete Mati Slobode započeo molitvom i blagoslovom don Jenka Bulića. Prvi radni blok sastavljen od plenarnih izlaganja i radnih skupina, otvorila je studentica KBF-a iz Zagreba, Mateja Borovec temom „Služba laika – iluzija ili stvarnost?”.Odgovarajući na 

pitanja što je služba, kako služiti, što je služba laika te zašto, gdje i kada služiti, studentica Borovec je ponudila sliku laičke službe iz perspektive crkvenih dokumenata i pastira Crkve. Govoreći o apostolatu laika koji su na prvoj crti crkvenog života, kako kaže Pio XII, zaključila je kako je po njima Crkva životno počelo ljudskog društva što osobito budi potrebu osvješćivanja laika kako su i oni Crkva.

Identitet i poslanje teologa danas promišljalo se i u drugom izlaganju „Moja je savjest čista” kojeg je predstavio Vatroslav Siketić s KBF-a u Zagrebu. Izlaganje je kritički promišljalo svećeničku službu danas, odgoj svećeničkih kandidata te poslanje svećenika kao teoloških stupova Crkve čija se služba želi promatrati iz eshatološke perspektive. Kraju prvog bloka priveo je fra Zvonimir Batista s Franjevačke teologije u Sarajevu, izloživši sve češće artikuliranu temu „Redovnici, jesmo li sretni?”. Promišljanje studenta fra Zvonimira odnosilo se na redovnike i svećeničke kandidate kojima je teologija ujedno platforma životnog poslanja i poziva. Prijepodnevni je prvi blok završio radnim skupinama koje su prema izloženim temama nastavili promišljati i u skupnim razgovorima produbljivati predložene sadržaje. Nakon pauze nastavljen je rad u drugom bloku izlaganja koji je na stol iznio neke goruće probleme i izazove s kojima se teolozi i Crkva općenito susreće danas. Prvo izlaganje studenta s KBF-a u Đakovu Tomislava Vojnića Mijatova ponudilo je studentima pogled na „Homoseksualnost kao stvarnost koja nas okružuje”.

Izazov „Pomodarstva Life Coachinga” predstavila je studentica Ivana Udovičić s KBF-a u Zagrebu, dajući kratki pregled pojave životnog treniranja kao struje New Age-a koje Boga zamjenjuje čovjekom. Uklanjanjem granica između Boga i čovjeka, pomodarstvo životnog treniranja žrtvenik zamjenjuje vlastitim egom, a umjesto Bogu žrtve se prinose sebi.

„Liturgijska strujanja” predstavila je studentica Tea s KBF-a iz Splita, koja je izazove pred kojima se nalazi liturgija danas sagledala iz ekleziološke perspektive. Znakovi vremena koji zahtijevaju budnost na kontekst i odgovor hic et nunc, pred teologe postavlja zahtjev za razumijevanje i kušanje liturgije.

Drugi dio radnog bloka završio je grupnim osvrtima na izložene teme, koji su iznjedrili različita pitanja, promišljanja i kritičke evaluacije kao podlogu za zajedničko razmišljanje na okruglom stolu koje je uslijedilo nakon izvješća i prezentacije zaključaka radnih skupina. Okrugli stol bio je dinamična rasprava i zajedničko promišljanje nad raznorodnim elementima tema unutar sadržaja identiteta i poslanja teologa danas.

U završnom djelu susreta, nakon zahvalnih govora, uslijedila je podjela zahvalnica sudionicima prve Teologijade, koje je u ime studenata FTIDI preuzeo predstavnik Zlatko Brauchler SJ. Boje našeg fakulteta branili su uz predstavnika s. Blanche Dakin, Luka Klarić, Hrvoje Mandić, Josip Mijoč, Nikša Pavlović, Sven Skender i s. Barbra Čavlina. „Smatram kako Teologijada 2019., nije samo susret prošlosti nego početak zajedničkog intelektualnog dijaloga nas mladih teologa budućnosti koji imaju sposobnosti i spremni su rješavati aktualne probleme našeg vremena te postati svjetionicima kršćanskih vrijednosti u našem društvu, u našoj Europi. Pritom je važan cilj umrežavanje studenata teoloških fakulteta  na nacionalnoj i međunarodnoj razini.”, istaknuo je predstavnik Zlatko Brauchler SJ.

Teologijada 2019. završena je molitvom zaštitniku teologijade bl. Alojziju Stepincu te Euharistijskim slavljem u crkvu Duha Svetoga na Jarunu koje je predslavio dekan KBF-a prof. dr. sc. fra Mario Cifrak. Ad maiorem Dei gloriam!

Također pogledajte i dostupan video o održanoj Teologijadi.

 Kontakt:

  Hrvatska pokrajina Družbe Isusove

 Adresa:

  Junija Palmotića 31,

  HR-10 000 Zagreb

Copyright © 2019. Hrvatska pokrajina Družbe Isusove | Sva prava pridržana.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – Putevima isusovačkih velikana Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa i Humanitarna udruga “Ono malo više” pozivaju Vas na biciklistički maraton “Putevima isusovačkih velikana” koji će se održati od 16. -19. 05. 2024. godine. OPIS RUTE PO DANIMA:...

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Share This