Sljemenski Možda baš isusovac

Objavljeno: 7. prosinca 2022.

Od 2. do 4. prosinca 2022. održali smo još jedan u nizu programa pod nazivom Možda baš isusovac. Svrha mu je pomoći u razlučivanju onim mladićima koji razmišljaju o duhovnom zvanju u Družbi Isusovoj.

Mjesto održavanja bilo je Župa Majke Božje Sljemenske, Kraljice Hrvata. Program su vodili isusovci Mislav Skelin, promotor zvanja i Tomislav Rukavina, župnik spomenute župe. Sudjelovala su dva mladića. Ulogu u pojedinim dijelovima programa imali su i mladi iz SKACa.

Od petka navečer do nedjelje poslijepodne izmjenjivale su se različite molitve, druženja, razgovori, aktivnosti, rad. Započeli smo u petak kasno poslijepodne osobnom molitvom i razmišljanjem u šetnji snijegom prekrivenim Sljemenom. Svakoga dana slavili smo misu, a u petak navečer bilo je i klanjanje. Slijedećih dva dana našlo se tu čitanja, razmatranja i razgovora o Evanđelju, Ustanovama Družbe Isusove i pismima svetog Franje Ksaverskog. Njegov spomendan pao je 3. prosinca i dostojno smo ga proslavili.

Aktivnosti su nam bile priprema tijesta za kruh i pečenje kruha, kuhanje, čišćenje kuće. Rad, psihofizički i duhovno vrlo zahtjevan, bio je prenošenje komada jednog debla koje se srušilo u šumi, na mjesto gdje će se ti komadi čuvati. U nedjelju prijepodne posjetili smo Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Kao volonteri sudjelovali smo u proslavi svetog Nikole radujući se zajedno s djecom tom događaju darivanja. Susret s djecom s težim zdravstvenim poteškoćama bio je za nas vrlo dragocjen.

Primjer koji su nam davali stariji i iskusniji volonteri bio je vrlo poticajan. Dobili smo od djece i volontera mnogo i nadamo se da će biti još susreta i volontiranja. Ovakve molitve, aktivnosti, rad, susreti s ljudima koji nose križ bolesti, dio su dinamike eksperimenata koja zauzima bitnu ulogu u isusovačkoj formaciji. Bilo je bitno da mladići koji se zanimaju za Družbu, susretnu s tim dinamikama i da ih dožive barem u nekoj mjeri. S radošću možemo ustvrditi da su na sve spomenuto reagirali vrlo dobro i sa zrelošću ljudi koji ozbiljno shvaćaju mogućnost isusovačkog poziva. Neka se u vašim molitvama pronađe malo mjesta i za nova duhovna zvanja za Družbu Isusovu, kao i za Družbu samu.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Svečani zavjeti isusovaca Tomislava Špiranca i Mislava Skelina

Svečani zavjeti isusovaca Tomislava Špiranca i Mislava Skelina

Svećenici isusovci Tomislav Špiranec i Mislav Skelin položili su svoje svečane zavjete u Družbi Isusovoj u ponedjeljak 13. studenoga 2023., na spomendan svetog Stanislava Kostke, u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Time je završeno razmjerno dugo...

“Duboki vikend” Hrvatske zajednice bračnih susreta

“Duboki vikend” Hrvatske zajednice bračnih susreta

27.-29. listopada održan je u pastoralnom centru u Ludbregu "Duboki vikend" Hrvatske zajednice bračnih susreta. "Duboki vikend" je namijenjen onim bračnim parovima i svećenicima koji razlučuju dublje i trajnije uključivanje u ovaj vrijedan bračni apostolat u koji su...

Razmišljaš o svom životnom pozivu? Možda baš isusovac?

Razmišljaš o svom životnom pozivu? Možda baš isusovac?

Hrvatska pokrajina Družbe Isusove organizira vikende „Možda baš isusovac“ za muškarce od 18 do 40 godina koji razmišljaju o svome životnom pozivu. I koji su otvoreni mogućnost da je njihov životni poziv biti isusovački brat ili svećenik u Družbi Isusovoj. Bitno je...

Share This