Sljemenski Možda baš isusovac

Objavljeno: 7. prosinca 2022.

Od 2. do 4. prosinca 2022. održali smo još jedan u nizu programa pod nazivom Možda baš isusovac. Svrha mu je pomoći u razlučivanju onim mladićima koji razmišljaju o duhovnom zvanju u Družbi Isusovoj.

Mjesto održavanja bilo je Župa Majke Božje Sljemenske, Kraljice Hrvata. Program su vodili isusovci Mislav Skelin, promotor zvanja i Tomislav Rukavina, župnik spomenute župe. Sudjelovala su dva mladića. Ulogu u pojedinim dijelovima programa imali su i mladi iz SKACa.

Od petka navečer do nedjelje poslijepodne izmjenjivale su se različite molitve, druženja, razgovori, aktivnosti, rad. Započeli smo u petak kasno poslijepodne osobnom molitvom i razmišljanjem u šetnji snijegom prekrivenim Sljemenom. Svakoga dana slavili smo misu, a u petak navečer bilo je i klanjanje. Slijedećih dva dana našlo se tu čitanja, razmatranja i razgovora o Evanđelju, Ustanovama Družbe Isusove i pismima svetog Franje Ksaverskog. Njegov spomendan pao je 3. prosinca i dostojno smo ga proslavili.

Aktivnosti su nam bile priprema tijesta za kruh i pečenje kruha, kuhanje, čišćenje kuće. Rad, psihofizički i duhovno vrlo zahtjevan, bio je prenošenje komada jednog debla koje se srušilo u šumi, na mjesto gdje će se ti komadi čuvati. U nedjelju prijepodne posjetili smo Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Kao volonteri sudjelovali smo u proslavi svetog Nikole radujući se zajedno s djecom tom događaju darivanja. Susret s djecom s težim zdravstvenim poteškoćama bio je za nas vrlo dragocjen.

Primjer koji su nam davali stariji i iskusniji volonteri bio je vrlo poticajan. Dobili smo od djece i volontera mnogo i nadamo se da će biti još susreta i volontiranja. Ovakve molitve, aktivnosti, rad, susreti s ljudima koji nose križ bolesti, dio su dinamike eksperimenata koja zauzima bitnu ulogu u isusovačkoj formaciji. Bilo je bitno da mladići koji se zanimaju za Družbu, susretnu s tim dinamikama i da ih dožive barem u nekoj mjeri. S radošću možemo ustvrditi da su na sve spomenuto reagirali vrlo dobro i sa zrelošću ljudi koji ozbiljno shvaćaju mogućnost isusovačkog poziva. Neka se u vašim molitvama pronađe malo mjesta i za nova duhovna zvanja za Družbu Isusovu, kao i za Družbu samu.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This