SASTANAK KONZULTA EUROPSKE KONFERENCIJE U ZAGREBU

Objavljeno: 4. lipnja 2018.

U Zagrebu na Provincijalatu Hrvatske pokrajine Družbe Isusove održana su dva sastanka na europskoj razini Družbe Isusove. Najprije su se od 30. svibnja do 1. lipnja 2018. godine susreli sudionici povjerenstva za vrednovanje europskih centara za isusovačku formaciju, njih osmorica iz različitih europskih provincija. Analizirali su se podatci iz upitnika o samovrednovanju centara za formaciju te usporedili s izvješćima posebnih vizitatora koji su centre obišli tijekom prve polovice ove godine. Obrađeni centri za prvi ciklus studija filozofije su San Saba u Rimu, Berchmanskolleg u Münchenu, Ignatianum u Krakovu, Fakultet filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu. Za prvi ciklus studija teologije to su Bobolanum u Varšavi i Comillas u Madridu, dok Centre Sèvres u Parizu nudi i filozofiju i teologiju. Rezultati analize bit će predstavljeni na Skupštini Europske konferencije isusovačkih viših poglavara u Barceloni u rujnu ove godine. Već sad se može reći da će biti istaknuta potreba veće suodgovornosti za zajedničke centre, tj. za one koji privlače interes više različitih provincija, što uključuje materijalna dobra, nastavno i odgojno osoblje.

Zatim je od 1. do 3. lipnja održana sjednica savjeta (konzulta) Predsjednika Europske konferencije isusovačkih viših poglavara. Uz predsjednika p. Francka Janina, sudjelovali su njegov tajnik p. José de Pablo Martínez de Ubago, poglavar Zajednice sv. Benedikta u Briselu p. Martin Maier, te provincijali p. José Frazão Correia (Portugal), p. Damian Howard (Velika Britanija) i p. Dalibor Renić (Hrvatska). Razgovaralo se, između ostaloga, o isusovačkim centrima za formaciju; o dijalogu „Istoka“ i „Zapada“ u Družbi i europskoj Crkvi; o pripremama za jesensku skupštinu Konferencije; o novim mrežama suradnje apostolata mladeži, centara za duhovnost i visokog školstva; onrestrukturiranju provincija u Europi; te o specifičnim pitanjima u funkcioniranju isusovačkih institucija i zajednica u Briselu. Glavna tema sastanka bila je analiza prijedloga preferencija opće Družbe koji su stigli iz europskih provincija, te njihova priprema za skupštinu Konferencije. Rezultat razlučivanja sudionika Skupštine bit će poslan Generalnom poglavaru Družbe.

U neformalnom dijelu održan je jedan susret sa zajednicom Kolegija sv. Josipa na Jordanovcu (30. svibnja), a drugi sa Zajednicom odgoja „O. Ante Gabrić“ na Fratrovcu (1. lipnja). Jedno popodne bilo je rezervirano za obilazak grada. Gosti su bili oduševljeni ljepotom grada Zagreba. Od srca zahvaljujemo zajednicama koje su ugostile sudionike i svima koji su pridonijeli uspješnoj organizaciji susreta.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This