Salezijanci i isusovci organizirali internacionalnu konferenciju za mlade

Objavljeno: 14. travnja 2023.

Azijski isusovci i salezijanci na Filipinima ugostili su preko 700 sudionika iz Azije, SAD-a i Europe na internacionalnoj konferenciji o pastoralu mladih. Konferencija pod nazivom ‘Putovati s mladima’ održava se od 13. do 15. travnja u Manili, a organiziraju je Loyola School of Theology i Don Bosco School of Theology. Profesori i učitelji, župnici i kapelani, redovnici i redovnice, pastoralni djelatnici i studenti traže odgovor na pitanje: Što je danas potrebno mladima da bi živjeli Crkvu? Govornici su uglavnom stručnjaci s područja teologije, sociologije i psihologije.

Predsjednik komisije za rad s mladima pri Filipinskoj biskupskoj konferenciji mons. Rex Andrew C. Alarcon istaknuo je da je poziv na sinodalnost istinski poziv na crkveno obraćenje. To nije obraćenje samo pojedinaca nego zajednica i, zapravo cijele Crkve. Papa Franjo poziva na poniznost, a mons. Alarcon rekao je kako je to srce sinodalnosti.

Prodekan za međunarodnu suradnju Loyola School of Theology, p. Rogel Anecito L. Abais, pozvao je sudionike na dijeljenje osobnih iskustava jer služeći mladima i raznim kulturama možemo obogatiti jedni druge i imati plodonosnije apostolate.

Prodekan na Institutu za pastoralnu formaciju, salezijanac Martin M. Macaseat, rekao je da učitelji i oni koji rade s mladima ne trebaju toliko biti predavači koliko pratitelji mladih i podrška na njihovom putu do punine života.

Jednu od održanih 10 radionica pod nazivom ‘Jesuit Youth Ministry in Croatia’ pripremili su Marija Selak, Mateja Potroško i Marina Grubišić iz SKAC Palme Zagrebu i skolastik Mate Žaja, SJ koji trenutno studira teologiju na Filipinima. Sedamdesetak sudionika konferencije gledali su i slušali o SKAC-ovom ljetnom programu Modravama, kušali modravsko maslinovo ulje i iskustveno doživjeli kako isusovci rade s mladima u Hrvatskoj.

Najavljeno je kako je ovo tek prva u niz konferencija kojima je svrha povezivanje i zajednička briga za mlade u cijelom svijetu.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – Putevima isusovačkih velikana Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa i Humanitarna udruga “Ono malo više” pozivaju Vas na biciklistički maraton “Putevima isusovačkih velikana” koji će se održati od 16. -19. 05. 2024. godine. OPIS RUTE PO DANIMA:...

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Share This