Salezijanci i isusovci organizirali internacionalnu konferenciju za mlade

Objavljeno: 14. travnja 2023.

Azijski isusovci i salezijanci na Filipinima ugostili su preko 700 sudionika iz Azije, SAD-a i Europe na internacionalnoj konferenciji o pastoralu mladih. Konferencija pod nazivom ‘Putovati s mladima’ održava se od 13. do 15. travnja u Manili, a organiziraju je Loyola School of Theology i Don Bosco School of Theology. Profesori i učitelji, župnici i kapelani, redovnici i redovnice, pastoralni djelatnici i studenti traže odgovor na pitanje: Što je danas potrebno mladima da bi živjeli Crkvu? Govornici su uglavnom stručnjaci s područja teologije, sociologije i psihologije.

Predsjednik komisije za rad s mladima pri Filipinskoj biskupskoj konferenciji mons. Rex Andrew C. Alarcon istaknuo je da je poziv na sinodalnost istinski poziv na crkveno obraćenje. To nije obraćenje samo pojedinaca nego zajednica i, zapravo cijele Crkve. Papa Franjo poziva na poniznost, a mons. Alarcon rekao je kako je to srce sinodalnosti.

Prodekan za međunarodnu suradnju Loyola School of Theology, p. Rogel Anecito L. Abais, pozvao je sudionike na dijeljenje osobnih iskustava jer služeći mladima i raznim kulturama možemo obogatiti jedni druge i imati plodonosnije apostolate.

Prodekan na Institutu za pastoralnu formaciju, salezijanac Martin M. Macaseat, rekao je da učitelji i oni koji rade s mladima ne trebaju toliko biti predavači koliko pratitelji mladih i podrška na njihovom putu do punine života.

Jednu od održanih 10 radionica pod nazivom ‘Jesuit Youth Ministry in Croatia’ pripremili su Marija Selak, Mateja Potroško i Marina Grubišić iz SKAC Palme Zagrebu i skolastik Mate Žaja, SJ koji trenutno studira teologiju na Filipinima. Sedamdesetak sudionika konferencije gledali su i slušali o SKAC-ovom ljetnom programu Modravama, kušali modravsko maslinovo ulje i iskustveno doživjeli kako isusovci rade s mladima u Hrvatskoj.

Najavljeno je kako je ovo tek prva u niz konferencija kojima je svrha povezivanje i zajednička briga za mlade u cijelom svijetu.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This