Provincijski simpozij hrvatskih isusovaca

Objavljeno: 12. ožujka 2022.

Provincijski simpozij Hrvatske pokrajine Družbe Isusove održan je 11. i 12. ožujka 2022. na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu na Jordanovcu. Simpozij je redovit događaj trajne formacije i bratskog druženja, a ove godine bio je povezan s 400. obljetnicom kanonizacije sv. Ignacija Loyolskoga i sv. Franje Ksaverskoga.

Već pretprošle godine bio je isplaniran provincijski simpozij posvećen produbljenu općih apostolskih preferencija Družbe Isusove za 2019.-2029., ali se morao otkazati zbog pandemije. Ta zadaća je dijelom bila izvršena tijekom Provincijske kongregacije u rujnu prošle godine, jer je ona posebnu pozornost posvetila promicanju ignacijevske duhovnosti (1. preferencija), apostolatu mladeži i zvanja (3. preferencija), te intelektualnom apostolatu.

Stoga je ovogodišnji simpozij bio više usredotočen na drugu i četvrtu preferenciju, tj. na hoda s onima koji trpe obespravljeni, marginalizirani i siromašni, te suradnju u brizi za zajednički dom čovječanstva, odnosno naš planet i njegovu prirodu. Središnje predavanje prvoga dana održao je prof. dr. sc. Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu temu važnosti i aktualnosti enciklike Laudato si’. Glavno izlaganje drugoga dana održala je s. Benedikta Nina Krapić, milosrdnica, koja je govorila je o brizi za žene žrtve nasilja te o tome kako Crkva i svećenici u pastoralu općenito mogu pomoći žrtvama.

Uz to, na simpoziju su, po običaju, predstavljena izvješća aktualnosti iz nekih isusovačkih apostolskih djela i projekata. Ove godine to su bili Isusovačka klasična gimnazija u Osijeku, Fakultet filozofije i religijskih znanosti i projekt Magis Europe, koji će se ovog ljeta održati u Hrvatskoj, sa središnjim slavljem u Splitu. Provincijal Renić je održao izlaganje o stanju provincije. Prikazan je također dokumentarni film o sv. Ignaciju, američkog autora Roberta Barrona. Molitveni dio je, uz euharistijski blagoslov drugoga dana, uvodnu molitvu i završni egzamen, uključivao i prigodno cjelonoćno bdjenje koje je organizirao SKAC Palma.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This