Proslavljeno 20 godina SKAC-a Palma

Objavljeno: 28. studenoga 2021.

Studentski katolički centar Palma (Skac) proslavio je dva desetljeća djelovanja u petak 26. studenoga slavljem mise u potresom ranjenoj bazilici Presvetoga Srca Isusova u Zagrebu.

Misu je predslavio predsjednik Skaca o. Tomislav Špiranec u zajedništvu s provincijalom Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Daliborom Renićem, župnikom o. Ivanom Matićem i ostalom braćom isusovcima koji su uključeni u rad Skaca, a zbor Skaca pjevanjem je uveličao slavlje. Posebnosti toga događaja svjedočila je bazilika ispunjena svima koji su bili i koji su danas aktivni su Skacu, onim mladima u kojima se tijekom dvadeset godina, ali i danas nalazi snaga i bogatstvo Skaca.

O. Špiranec u propovijedi je prigodno odabrano Evanđelje o radosti i prijateljstvu povezao s radom Skaca i s primjerom svetoga Ivana Berchmansa. „Isus ovdje više ne govori pojedincu, nego grupi. Daje jednu novu zapovijed: ‚ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!‘ Kriterij je jako dignut. Sveti Ivan Berchmans u svojem je mladom životu to uspio provesti u djelo i postati svet. Taj jednostavni sluga radi jednostavne, male i obične stvari i u tome nalazi radost. To radi i Skac“, rekao je o. Špiranec.

Prema njegovim riječima, Skacovom poslanju su tri koraka. „Prvo nam je služiti Bogu, ući u to prijateljstvo s njime onako kako nas je Ignacije naučio. Drugo nam je biti zajedno, pripadati jednoj grupi u kojoj se brinemo jedni za druge. I treće, mi smo kao sluge poslani na neku misiju – sve naučeno nositi dalje drugima. Dakle tri koraka: kušati Božju blizinu i prijateljstvo s Bogom, kušati zajedništvo i brinuti se za druge i na kraju, kao i Ivan Berchmans, kao sluge imamo misiju sve što smo učili nositi tamo gdje smo poslani. To radi Skac, i danas je on, kao i prije, zadužen za te tri stvari.“

Homiliju je o. Špiranec zaključio molitvom za sve mlade u Skacu, obitelji i duhovna zvanja u Družbi Isusovoj, a na kraju mise prisjetio se i zahvalio svima koji su u dvadeset godina doprinijeli radu i širenju Skaca, posebno o. Luki Rađi koji je osnovao Skac.

Tijekom druženja nakon mise, smijeha i radosti nije nedostajalo, a nisu izostale ni anegdote bivših i sadašnjih članova Skaca te prisjećanja što se to u Skacu sve dogodilo u dvadeset godina. Prostorije centra ispunili su mlađi i stariji članovi, bračni parovi, obitelji te dobročinitelji koji svesrdno pomažu rad Skaca, a proslavi su se pridružili i mladi iz osječkoga i splitskoga Skaca.

Na rođendanu je najavljen i veliki europski događaj koji će se održati u srpnju 2022. u Hrvatskoj – Magis Europe, čija će svečana završnica biti u Solinu 31. srpnja. Riječ je o projektu europskih isusovaca, a Hrvatska je dobila čast biti domaćinom toga događaja u jubilarnoj godini obraćenja sv. Ignacija. Mladi iz 350 europskih zemalja na više od 30 lokacija u suradnji s mladima iz Hrvatske sudjelovat će provoditi eksperimente iz područja duhovnosti, hodočašća, služenja, umjetnosti, društva i kulture. Ostvarenje susreta europske mladeži u Hrvatskoj može se podržati preko PayPala ili uplatom na HR3323400091110694643 uz opis plaćanja: Donacija M22.

Pripreme i svi sadržaji europskog Magisa mogu se pratiti na društvenim mrežama Facebook i Instagram te na službenom YouTube kanalu, a više informacija može se saznati upitom na adresu e-pošte magis22@jesuits.eu.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This