Proslavljeno 20 godina SKAC-a Palma

Objavljeno: 28. studenoga 2021.

Studentski katolički centar Palma (Skac) proslavio je dva desetljeća djelovanja u petak 26. studenoga slavljem mise u potresom ranjenoj bazilici Presvetoga Srca Isusova u Zagrebu.

Misu je predslavio predsjednik Skaca o. Tomislav Špiranec u zajedništvu s provincijalom Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Daliborom Renićem, župnikom o. Ivanom Matićem i ostalom braćom isusovcima koji su uključeni u rad Skaca, a zbor Skaca pjevanjem je uveličao slavlje. Posebnosti toga događaja svjedočila je bazilika ispunjena svima koji su bili i koji su danas aktivni su Skacu, onim mladima u kojima se tijekom dvadeset godina, ali i danas nalazi snaga i bogatstvo Skaca.

O. Špiranec u propovijedi je prigodno odabrano Evanđelje o radosti i prijateljstvu povezao s radom Skaca i s primjerom svetoga Ivana Berchmansa. „Isus ovdje više ne govori pojedincu, nego grupi. Daje jednu novu zapovijed: ‚ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!‘ Kriterij je jako dignut. Sveti Ivan Berchmans u svojem je mladom životu to uspio provesti u djelo i postati svet. Taj jednostavni sluga radi jednostavne, male i obične stvari i u tome nalazi radost. To radi i Skac“, rekao je o. Špiranec.

Prema njegovim riječima, Skacovom poslanju su tri koraka. „Prvo nam je služiti Bogu, ući u to prijateljstvo s njime onako kako nas je Ignacije naučio. Drugo nam je biti zajedno, pripadati jednoj grupi u kojoj se brinemo jedni za druge. I treće, mi smo kao sluge poslani na neku misiju – sve naučeno nositi dalje drugima. Dakle tri koraka: kušati Božju blizinu i prijateljstvo s Bogom, kušati zajedništvo i brinuti se za druge i na kraju, kao i Ivan Berchmans, kao sluge imamo misiju sve što smo učili nositi tamo gdje smo poslani. To radi Skac, i danas je on, kao i prije, zadužen za te tri stvari.“

Homiliju je o. Špiranec zaključio molitvom za sve mlade u Skacu, obitelji i duhovna zvanja u Družbi Isusovoj, a na kraju mise prisjetio se i zahvalio svima koji su u dvadeset godina doprinijeli radu i širenju Skaca, posebno o. Luki Rađi koji je osnovao Skac.

Tijekom druženja nakon mise, smijeha i radosti nije nedostajalo, a nisu izostale ni anegdote bivših i sadašnjih članova Skaca te prisjećanja što se to u Skacu sve dogodilo u dvadeset godina. Prostorije centra ispunili su mlađi i stariji članovi, bračni parovi, obitelji te dobročinitelji koji svesrdno pomažu rad Skaca, a proslavi su se pridružili i mladi iz osječkoga i splitskoga Skaca.

Na rođendanu je najavljen i veliki europski događaj koji će se održati u srpnju 2022. u Hrvatskoj – Magis Europe, čija će svečana završnica biti u Solinu 31. srpnja. Riječ je o projektu europskih isusovaca, a Hrvatska je dobila čast biti domaćinom toga događaja u jubilarnoj godini obraćenja sv. Ignacija. Mladi iz 350 europskih zemalja na više od 30 lokacija u suradnji s mladima iz Hrvatske sudjelovat će provoditi eksperimente iz područja duhovnosti, hodočašća, služenja, umjetnosti, društva i kulture. Ostvarenje susreta europske mladeži u Hrvatskoj može se podržati preko PayPala ili uplatom na HR3323400091110694643 uz opis plaćanja: Donacija M22.

Pripreme i svi sadržaji europskog Magisa mogu se pratiti na društvenim mrežama Facebook i Instagram te na službenom YouTube kanalu, a više informacija može se saznati upitom na adresu e-pošte magis22@jesuits.eu.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Presveto Ime Isusovo – Naslovnik Družbe Isusove

Presveto Ime Isusovo – Naslovnik Družbe Isusove

U Družbi Isusovoj 3. siječnja slavi se svetkovina Presvetog Imena Isusova. Zborna molitva: Pogledaj, molimo, milosrdni Oče, ovu svoju najmanju Družbu, koju resi presveto Ime Isusa, tvoga Sina, i udijeli nam, da, kao što u sadašnjem životu uživamo njegovu milinu i...

Share This