Proslavljena svetkovina Presvetog Srca Isusova u Zagrebu

Objavljeno: 3. srpnja 2022.

Svetkovina Presvetog Srca Isusova proslavljena je u petak 24. lipnja u dvorištu uz baziliku Presvetog Srca Isusova u Zagrebu, a središnje euharistijsko slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić.

Proslava je treću godinu održana u dvorištu uz baziliku zbog njezine obnove nakon potresa. Od ranog jutra tisuće štovatelja sudjelovalo je na osam misnih slavlja. Cijeloga dana svećenici su bili na raspolaganju za slavlje sakramenta ispovijedi u samostanskim prostorijama i u dvorištu. Poslijepodne je u dvorani u kojoj se privremeno slavi bogoslužje bio izložen Presveti Oltarski Sakrament. Svečana posveta vjernika Srcu Isusovu bila je prije večernje mise.

Vrhunac svečanosti bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio biskup Košić. Koncelebrirali su provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Dalibor Renić, superior p. Stipo Balatinac, župnik p. Ivan Matić te ostali isusovci i svećenici gosti. Uz brojne hodočasnike i goste, na večernjoj euharistiji sudjelovale su izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora zastupnica mr. sc. Zdravka Bušić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode mr. sc. Lana Križaj.

Mons. Košić u propovijedi je govorio o Srcu Isusovu kao središtu vjere te o aktualnim temama Crkve i hrvatskog društva. „U židovskom načinu razmišljanja srce (hebr. lev) nije samo jedan organ, dio čovjekova tijela, a nije — kao danas u našoj zapadnoj civilizaciji — ni prvenstveno simbol ljubavi. Srce je središte, ono najvažnije, ona nutarnja bit svakog čovjeka, kao što je srčika neke biljke.“

Govoreći o središtu Isusove poruke, biskup Košić posebno je istaknuo zapovijed ljubavi te Božje milosrđe.

„Srce je također povezano s riječju srčanost. Imati srca znači biti hrabar. Tako se i zove jedan zanimljiv povijesni film ‚Hrabro srce‘. Kad razmišljamo o hrabrosti, prvo nam dolaze na um branitelji koji imaju hrabrosti izložiti svoje živote i zdravlje da bi obranili svoje obitelji i domovinu. Međutim, hrabrost je i svakodnevna krepost. Da bi se živjelo, potrebno je hrabro uvijek iznova izabirati dobro, boriti se protiv malodušnosti i dizati pogled u nebo s povjerenjem. Danas bi se moglo reći da je hrabrost uopće biti, postojati. ‚Courage to be — hrabrost postojanja‘ naslov je knjige teologa Paula Tillicha. Biti mladić, biti djevojka, biti otac, biti majka, biti čovjek! Za sve to treba hrabrosti. Nekad se to samo po sebi razumije, a nekad — osobito u naše dane, kada se sve dovodi u pitanje — za to treba i puno hrabrosti“, rekao je mons. Košić osvrćući se na današnje društvo.

Na kraju propovijedi se osvrnuo i na blaženog Ivana Merza. Naglasio je kako je on uzor i zaštitnik mladeži. „On je svega sebe žrtvovao za Crkvu jer ju je ljubio. A koliki mladi danas prihvaćaju laži i nabacuju se blatom na svoju Crkvu! Mladima trebaju jaki primjeri, odlučni i beskompromisni ideali kakve je živio bl. Ivan Merz“, istaknuo je propovjednik.

Biskup Košić propovijed je zaključio molitvom Presvetom Srcu Isusovu.

Na kraju mise, prije završnog blagoslova, u ime čitave Družbe Isusove obnovu posvete izrekao je provincijal Renić pred kipom Srca Isusova u dvorištu.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Akademski zbor „Palma“ pod ravnanjem dirigenta Franje Klinara uz orguljsku pratnju Hrvoja Trinkija. Zbor je nedavno osvojio zlatno priznanje na 16. Natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova u Zagrebu.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je čašćenje svih vjernika uz pomoć volontera iz Studentskog katoličkog centra (Skac) i druženje uz tamburaški sastav Diversa.

Izvor: IKA

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – Putevima isusovačkih velikana Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa i Humanitarna udruga “Ono malo više” pozivaju Vas na biciklistički maraton “Putevima isusovačkih velikana” koji će se održati od 16. -19. 05. 2024. godine. OPIS RUTE PO DANIMA:...

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Share This