Proslavljena mlada misa vlč. Luke Poljaka

Objavljeno: 18. lipnja 2019.

U osječkoj Franjevačkoj crkvi sv. Križa u Tvrđi 15. lipnja mladu misu proslavio je vlč. Luka Poljak iz Osijeka, zaređen za svećenika u Subotičkoj biskupiji 25. svibnja 2019. u Stolnoj bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici.

Vlč. Luka je bio naš isusovački đak, ali kasnije i student. Pohađao je Isusovačku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti u Osijeku, potom je započeo svoj studij teologije na KBF-u u Đakovu, a završio na Filozofsko-teološkom Institutu Družbe Isusove. Zbog tog nas posebno raduje, jer vidimo kako Bog djeluje kroz naše apostolate i dopušta jako lijepe plodove.

Na ulazu u samostansku crkvu fra Zoltán Dukai pozdravio je sabrane i mladomisnika dobrodošlicom u ime gvardijana fra Ante Perkovića i ostale subraće, te je vlč. Luka uz roditeljski blagoslov ušao u crkvu u svečanoj procesiji s dvadesetak svećenika Subotičke biskupije, Srijemske biskupije, Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji su sa brojnim vjernicima iz Subotice, Bajmaka i Osijeka te redovnicama sudjelovali u euharistijskom zajedništvu.

Uz sve nazočne bili su i isusovci pp. Miroslav Čadek, kao njegov profesor iz IKG-a, Ivo Antunović, kao njegov dekan Fakulteta, Stanko Perica, te brat Ivan Olujić, i skolastici Ivan Sigmund i Ivan Marinković kao subđakon.

Mladomisnik Luka, zaređen uz geslo „Uzet ću čašu spasenja i zazvati Ime Gospodnje!“ (Ps 116, 13), zahvalio je svima koji su ga pratili odgojno, molitvom i potporom, a najviše, kako je kazao, ženi najzaslužnijoj za dobra u njegovu životu, Gospi ispred čije oltarne slike stoji u crkvi, Gospi Osječkoj kojoj se osobito utjecao u hodočasničkoj crkvi Sv. Križa, zamolivši sabrane da prije pojedinačnog mladomisničkoga blagoslova učine zahvalni ophod oko oltara uz marijansku pjesmu.

Slavlje je nastavljeno izvan samostanske crkve uz tamburaše i gajdaša. Mladomisniku je dodijeljena služba župnoga vikara u Župi Sv. Petra i Pavla, ap., u Bajmaku (Bajmoku) u Subotičkoj biskupiji.

Usp. Đakovačko-osječka nadbiskupija

Fotografija: Aleksandra Dević
Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This