Proslavljena 100. obljetnica rođenja biskupa Mije Škvorca DI

Objavljeno: 1. rujna 2019.

U nedjelju, 1. rujna 2019. u Ruševcu kod Križevaca u kapelici Presvete Krvi Kristove svečano je obilježena i proslavljena obljetnica rođenja biskupa Mije Škvorca, pomoćnog Zagrebačkog biskupa i patra Družbe Isusove. Biskup Škvorc se rodio 1. rujna 1919. u Ruševcu gdje je i proveo svoje djetinjstvo. Godine 1926. je krenuo u pučku školu u Sveti Petar Čvrstec, koju je nastavio u Večeslavcu, a svoje temeljno školovanje je dovršio u Travniku 1938. Nakon položene mature biskup Škvorc se vraća u Zagreb, gdje ulazi u Družbu Isusovu. U Družbi je zaređen za svećenika 1948. nakon završene filozofije i teologije na Isusovačkim učilištima u Zagrebu. U razdoblju od 1950. do 1956. profesor je retorike i filozofije na Višoj filozofskoj školi Družbe Isusove u Zagrebu (danas Fakultet filozofije i religijskih znanosti – FFRZ), a potom profesor filozofije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove (FTIDI) u Zagrebu.

Bio je na glasu i kao vrstan propovjednik, te je zbog svojih propovjedi u dva navrata završio u zatvoru (1954. i 1956.), no to ga nije pokolebalo u njegovu svjedočenju vjere. Osim po glasovitim propovijedima, bio je poznat po konferencijama, duhovnim vježbama, misijama, nastupima na tribinama, svećeničkim i redovničkim tečajevima, simpozijima i javnim raspravama. Godine 1970. papa Pavao VI. Imenovao ga je pomoćnim Zagrebačkim biskupom. Umro je 15, veljače 1989. u Zagrebu.

Nedjeljno svečano misno slavlje u 11.00 sati u Ruševcu predvodio je p. Dalibor Renić, provincijal Družbe Isusove u zajedništvu s patrima Ivanom Antunovićem (ravnatelj Teološkog studija Družbe Isusove), Damirom Kočišem (voditelj izdanja FTIDI), Mikolajem Martinjakom (tajnik FTIDI) i Ivanom Šestakom (prodekan FFRZ), župnikom Jakovom Golemićem, te velečasnim Damirom Vrabecom – kancelarom i  izaslanikom biskupa Huzjaka. Na početku misnoga slavlja prečasni gospodin Jakov Golemeić, župnik Sv. Petra Čvrstec pozdravio je sve okupljene, te zahvalio patru provincijalu na prihvaćenom pozivu, pozdravio patre i biskupovog izaslanika. U propovjedi je pater provincijal, nadovezujući se na nedjeljna čitanja, govorio o poniznosti, ističući kako poniznost nije vezana samo uz prva i posljednja mjesta, već da je vezana i uz unutarnje stavove. Upravo je takav stav bio prepoznatljiv kod biskupa Škvorca, koji je u svojoj širini i velikodušnosti imao mogućnost prepoznati ne samo jednu molitvu ili samo jednu dušu, već je kao pastir uspio zaviriti u svaku dušu, što se možda ponajviše vidi u njegovoj knjizi „Molitva svake duše“. Podsjećajući na veličinu biskupa Škvorca, pater Renić je svoju propovijed završio citirajući posljednje strofe pjesme „Nebo gori, zemlja blista“, koju je napisao upravo biskup Škvorc. Na završetku misnoga slavlja nazočne je pozdravio i nećak biskupa Škvorca, gospodin Đuro Škvorc, te je patru provincijalu uručio dar, rezbareni lik biskupa Škvorca. Nakon misnoga slavlja ispred kapelice je otkrivena i blagoslovljena spomen ploča koja će generacijama iza nas svjedočiti o biskupu Škvorcu, a možda će nekoga i potaknuti na svećeničko ili redovničko zvanje, nadodao je gospodin Škvorc prilikom posvete.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This