Promocija knjige „Pavao Kolarić – velikan na glasu svetosti“

Objavljeno: 19. travnja 2023.

U organizaciji Općine Veliko Trojstvo i Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove u Zagrebu 22. ožujka održana je u Velikom Trojstvu u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji promocija knjige „Pavao Kolarić – velikan na glasu svetosti“.

Osim promotora, p. Božidara Nagya SJ i prof. Petra Uškovića Croate, koji su i autori toga izdanja, predstavljanju je nazočio veći broj mještana Velikoga Trojstva koji su željeli saznati nešto više o svojemu sumještaninu koji je živio u Velikom Trojstvu od svoga ranoga djetinjstva, a preminuo je kao bogoslov 1862. u Rimu na glasu svetosti u 24. godini svoga života.

Knjiga se sastoji od tri dijela: hrvatskog prijevoda Kolarićeve biografije, latinsko-hrvatskog teksta p. Franza Hubera o Pavlovom životu i prikaza Pavlova boravka u Zagrebu i odlaska u Rim. Pavao je postigao doktorat iz filozofije i započeo teološki studij. Preminuo je 1862. kao isusovac na glasu svetosti.

Na kraju promocije spomenuti su daljnji koraci za proglašenje Pavla Kolarića blaženim. Pavao Kolarić rođen je 1938. u Bjelovaru, a obitelj se preselila u Veliko Trojstvo. Nakon završetka gimnazijskog školovanja, primljen je u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište, a kasnije nastavio studij u Rimu. Preminuo je 1862. u Rimu kao isusovac.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Posveta Družbe Isusove sv. Josipu, zaštitniku Provincije

Posveta Družbe Isusove sv. Josipu, zaštitniku Provincije

Kao Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - novaci, bogoslovi, časna braća, svećenici, nas pedesetak hodočastili smo 1. svibnja sv. Josipu u Nacionalno svetište svetog Josipa, Župa Blažene Djevice Marije Snježne u Karlovcu i obnovili Posvetu Družbe sv. Josipu, zaštitniku...

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – Putevima isusovačkih velikana Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa i Humanitarna udruga “Ono malo više” pozivaju Vas na biciklistički maraton “Putevima isusovačkih velikana” koji će se održati od 16. -19. 05. 2024. godine. OPIS RUTE PO DANIMA:...

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Share This