Promocija knjige „Pavao Kolarić – velikan na glasu svetosti“

Objavljeno: 19. travnja 2023.

U organizaciji Općine Veliko Trojstvo i Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove u Zagrebu 22. ožujka održana je u Velikom Trojstvu u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji promocija knjige „Pavao Kolarić – velikan na glasu svetosti“.

Osim promotora, p. Božidara Nagya SJ i prof. Petra Uškovića Croate, koji su i autori toga izdanja, predstavljanju je nazočio veći broj mještana Velikoga Trojstva koji su željeli saznati nešto više o svojemu sumještaninu koji je živio u Velikom Trojstvu od svoga ranoga djetinjstva, a preminuo je kao bogoslov 1862. u Rimu na glasu svetosti u 24. godini svoga života.

Knjiga se sastoji od tri dijela: hrvatskog prijevoda Kolarićeve biografije, latinsko-hrvatskog teksta p. Franza Hubera o Pavlovom životu i prikaza Pavlova boravka u Zagrebu i odlaska u Rim. Pavao je postigao doktorat iz filozofije i započeo teološki studij. Preminuo je 1862. kao isusovac na glasu svetosti.

Na kraju promocije spomenuti su daljnji koraci za proglašenje Pavla Kolarića blaženim. Pavao Kolarić rođen je 1938. u Bjelovaru, a obitelj se preselila u Veliko Trojstvo. Nakon završetka gimnazijskog školovanja, primljen je u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište, a kasnije nastavio studij u Rimu. Preminuo je 1862. u Rimu kao isusovac.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Svečani zavjeti isusovaca Tomislava Špiranca i Mislava Skelina

Svečani zavjeti isusovaca Tomislava Špiranca i Mislava Skelina

Svećenici isusovci Tomislav Špiranec i Mislav Skelin položili su svoje svečane zavjete u Družbi Isusovoj u ponedjeljak 13. studenoga 2023., na spomendan svetog Stanislava Kostke, u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Time je završeno razmjerno dugo...

“Duboki vikend” Hrvatske zajednice bračnih susreta

“Duboki vikend” Hrvatske zajednice bračnih susreta

27.-29. listopada održan je u pastoralnom centru u Ludbregu "Duboki vikend" Hrvatske zajednice bračnih susreta. "Duboki vikend" je namijenjen onim bračnim parovima i svećenicima koji razlučuju dublje i trajnije uključivanje u ovaj vrijedan bračni apostolat u koji su...

Razmišljaš o svom životnom pozivu? Možda baš isusovac?

Razmišljaš o svom životnom pozivu? Možda baš isusovac?

Hrvatska pokrajina Družbe Isusove organizira vikende „Možda baš isusovac“ za muškarce od 18 do 40 godina koji razmišljaju o svome životnom pozivu. I koji su otvoreni mogućnost da je njihov životni poziv biti isusovački brat ili svećenik u Družbi Isusovoj. Bitno je...

Share This