Promocija knjige „Pavao Kolarić – velikan na glasu svetosti“

Objavljeno: 19. travnja 2023.

U organizaciji Općine Veliko Trojstvo i Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove u Zagrebu 22. ožujka održana je u Velikom Trojstvu u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji promocija knjige „Pavao Kolarić – velikan na glasu svetosti“.

Osim promotora, p. Božidara Nagya SJ i prof. Petra Uškovića Croate, koji su i autori toga izdanja, predstavljanju je nazočio veći broj mještana Velikoga Trojstva koji su željeli saznati nešto više o svojemu sumještaninu koji je živio u Velikom Trojstvu od svoga ranoga djetinjstva, a preminuo je kao bogoslov 1862. u Rimu na glasu svetosti u 24. godini svoga života.

Knjiga se sastoji od tri dijela: hrvatskog prijevoda Kolarićeve biografije, latinsko-hrvatskog teksta p. Franza Hubera o Pavlovom životu i prikaza Pavlova boravka u Zagrebu i odlaska u Rim. Pavao je postigao doktorat iz filozofije i započeo teološki studij. Preminuo je 1862. kao isusovac na glasu svetosti.

Na kraju promocije spomenuti su daljnji koraci za proglašenje Pavla Kolarića blaženim. Pavao Kolarić rođen je 1938. u Bjelovaru, a obitelj se preselila u Veliko Trojstvo. Nakon završetka gimnazijskog školovanja, primljen je u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište, a kasnije nastavio studij u Rimu. Preminuo je 1862. u Rimu kao isusovac.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kanonska faza 71. Kongregacije prokuratora

Kanonska faza 71. Kongregacije prokuratora

U nedjelju, 14. svibnja isusovci okupljeni za Kongregaciju prokuratora u Loyoli završili su svoje osmodnevne duhovne vježbe koje su vodili asistenti Victor Assouad, Claudio Paul i Mark Ravizza. „Moliti s isusovcima i pomagati isusovcima u molitvi uvijek je jedinstveno...

Zagreb-Palma: Proslavljen blagdan blaženoga Ivana Merza

Zagreb-Palma: Proslavljen blagdan blaženoga Ivana Merza

Blagdan bl. Ivana Merza proslavljen je kod isusovaca u Palmotićevoj ulici u Zagrebu uz baziliku Presvetoga Srca Isusova svečanim misnim slavljem u srijedu 10. svibnja koje je predslavio varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak. Uvodeći u homiliju mons. Josip...

Share This