Projekcija filma Sentir y gustar i promocija zvanja u Dubrovniku i Metkoviću

Objavljeno: 21. ožujka 2023.

Film „Sentir y gustar – Kušaj i guštaj“, u produkciji udruge Magis prikazan je u petak 17. ožujka u kinu Visia Dubrovnik i subotu 18. ožujka u Metkoviću, u kinu Pobjeda.

Film prikazuje međunarodni isusovački projekt Magis Europe kojem je u ljeto 2022. Hrvatska bila domaćin. Riječ „magis“ znači – više, bolje, cjelovitije, dublje. Srž projekta su eksperimenti. Kroz njih sudionici ulaze u različita iskustva iz područja služenja, duhovnosti, društva i kulture, umjetnosti i hodočašća. Imaju priliku izaći iz zone sigurnosti, dotaknuti stvarnost te iskusiti što je ono što ih više dovodi u odnos s Bogom. Eksperimenata je bilo 29 u cijelom projektu, od toga 4 na području Dubrovačko-neretvanske županije. Na tome području sudionici su doživjeli dolinu Neretve – kraj koji je rodio misionara Antu Gabrića, stonsku solanu i zidine, poruke sadržane u sakralnoj baroknoj umjetnosti crkve svetog Ignacija u Dubrovniku te školu filma na otoku Šipanu.

Film redatelja Mateja Sunare, u 80 minuta, na više od 15 svjetskih jezika, donosi svjedočanstva sudionika o tome što su doživjeli. Projekcije filma u Dubrovniku i Metkoviću bile su i zahvala Udruge Magis svima koji su ljetos otvorili vrata svojih domova i velikodušno pokazali sudionicima sve lokalne znamenitosti, poznate i manje poznate prirodne ljepote, običaje i baštinu.

Autori scenarija filma uz redatelja su i Ante Arambašić, Jakov Petrak i p. Tomislav Špiranec koji je i inicijator ideje o filmu. Direktor fotografije je Jakov Matić, direktor tona Mirko Lesko, a za grafičko oblikovanje bio je zadužen Tvrtko Karačić. Dramatizaciju igranih scena radio je Pere Eranović. Sljedeća projekcija filma bit će 25. ožujka u Rijeci.

Za sve koji čeznu za sličnim iskustvima najavljujemo Magis CRO koji će se održati od 12. do 20. kolovoza 2023. Planira se nekoliko eksperimenata, a prijave započinju u travnju.

U nedjelju 19. ožujka u isusovačkoj crkvi svetog Ignacija u Dubrovniku, p. Mislav Skelin, Promotor zvanja u Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove, na nedjeljnim je misama govorio vjernicima o važnosti molitve za nova isusovačka zvanja.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kanonska faza 71. Kongregacije prokuratora

Kanonska faza 71. Kongregacije prokuratora

U nedjelju, 14. svibnja isusovci okupljeni za Kongregaciju prokuratora u Loyoli završili su svoje osmodnevne duhovne vježbe koje su vodili asistenti Victor Assouad, Claudio Paul i Mark Ravizza. „Moliti s isusovcima i pomagati isusovcima u molitvi uvijek je jedinstveno...

Zagreb-Palma: Proslavljen blagdan blaženoga Ivana Merza

Zagreb-Palma: Proslavljen blagdan blaženoga Ivana Merza

Blagdan bl. Ivana Merza proslavljen je kod isusovaca u Palmotićevoj ulici u Zagrebu uz baziliku Presvetoga Srca Isusova svečanim misnim slavljem u srijedu 10. svibnja koje je predslavio varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak. Uvodeći u homiliju mons. Josip...

Share This