Presveto Ime Isusovo. Naslovnik Družbe Isusove

Objavljeno: 3. siječnja 2023.

Presveto Ime Isusovo naslovna je svetkovina Družbe Isusove, koju slavimo 3. siječnja. U prvome broju Formule Instituta, temeljnog dokumenta naše redovničke zajednice, nalazimo slijedeće riječi:

»Tko hoće u našoj Družbi, za koju želimo da se naziva Isusovim imenom, pod zastavom križa vojevati za Boga i služiti samo Gospodinu i Crkvi, njegovoj zaručnici, pod Rimskim prvosvećenikom, Kristovim namjesnikom na zemlji, pošto je zavjetovao vječnu čistoću, siromaštvo i poslušnost, neka bude duboko uvjeren da je član Družbe koja je u prvom redu osnovana zato da osobito nastoji braniti i širiti vjeru te promicati napredak duša u kršćanskome životu i nauku«.

Ignaciju i prvim drugovima bilo je bitno da Družba nosi upravo ime Isusovo. Osim što je Isus Jedinorođeni Sin Božji, Kralj i Spasitelj svijeta, On je i bliski prijatelj.

U biblijskoj kulturi ime nosi poslanje. Isus u hebrejskom jeziku znači: »Bog spašava«. Bog nama ljudima daruje da možemo zazivati Presveto Ime Isusovo i obraćati mu se u potrebama života te tako koračati prema spasenju naših duša. Zazivajmo Ime Isusovo s istinskim strahopoštovanjem i vjerom.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Premijera filma Sentir y gustar – kušaj i guštaj

Premijera filma Sentir y gustar – kušaj i guštaj

U Cinestaru Branimir mingle malla održane su 20. i 21. siječnja premijerne projekcije filma Sentir y gustar – Kušaj i guštaj, koji nam prikazuje događaj MAGIS Europe 2022. Bio je to međunarodni osmodnevni isusovački program krajem srpnja 2022., za mlade od 18. do 35...

Blagoslov učenika Isusovačke klasične gimnazije

Blagoslov učenika Isusovačke klasične gimnazije

U Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji u Osijeku 9. siječnja 2023. bio je dan drugačiji od običnog. Naime, taj se dan održavao blagoslov učenika i učionica. Taj se događaj već tradicionalno održava unazad nekoliko godina u božićnom vremenu. Pater ravnatelj Sebastian...

Preminuo isusovac časni brat Ivan Rosandić

Preminuo isusovac časni brat Ivan Rosandić

Časni brat Ivan Rosandić, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je blago u Gospodinu 2. siječnja 2023. godine u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 89. godini života i 60. godini redovništva. Sprovod će biti 10. siječnja 2023. u 13:20 sati, na...

Share This