Presveto Ime Isusovo. Naslovnik Družbe Isusove

Objavljeno: 3. siječnja 2023.

Presveto Ime Isusovo naslovna je svetkovina Družbe Isusove, koju slavimo 3. siječnja. U prvome broju Formule Instituta, temeljnog dokumenta naše redovničke zajednice, nalazimo slijedeće riječi:

»Tko hoće u našoj Družbi, za koju želimo da se naziva Isusovim imenom, pod zastavom križa vojevati za Boga i služiti samo Gospodinu i Crkvi, njegovoj zaručnici, pod Rimskim prvosvećenikom, Kristovim namjesnikom na zemlji, pošto je zavjetovao vječnu čistoću, siromaštvo i poslušnost, neka bude duboko uvjeren da je član Družbe koja je u prvom redu osnovana zato da osobito nastoji braniti i širiti vjeru te promicati napredak duša u kršćanskome životu i nauku«.

Ignaciju i prvim drugovima bilo je bitno da Družba nosi upravo ime Isusovo. Osim što je Isus Jedinorođeni Sin Božji, Kralj i Spasitelj svijeta, On je i bliski prijatelj.

U biblijskoj kulturi ime nosi poslanje. Isus u hebrejskom jeziku znači: »Bog spašava«. Bog nama ljudima daruje da možemo zazivati Presveto Ime Isusovo i obraćati mu se u potrebama života te tako koračati prema spasenju naših duša. Zazivajmo Ime Isusovo s istinskim strahopoštovanjem i vjerom.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kanonska faza 71. Kongregacije prokuratora

Kanonska faza 71. Kongregacije prokuratora

U nedjelju, 14. svibnja isusovci okupljeni za Kongregaciju prokuratora u Loyoli završili su svoje osmodnevne duhovne vježbe koje su vodili asistenti Victor Assouad, Claudio Paul i Mark Ravizza. „Moliti s isusovcima i pomagati isusovcima u molitvi uvijek je jedinstveno...

Zagreb-Palma: Proslavljen blagdan blaženoga Ivana Merza

Zagreb-Palma: Proslavljen blagdan blaženoga Ivana Merza

Blagdan bl. Ivana Merza proslavljen je kod isusovaca u Palmotićevoj ulici u Zagrebu uz baziliku Presvetoga Srca Isusova svečanim misnim slavljem u srijedu 10. svibnja koje je predslavio varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak. Uvodeći u homiliju mons. Josip...

Share This