Preminuo isusovac časni brat Ivan Rosandić

Objavljeno: 3. siječnja 2023.

Časni brat Ivan Rosandić, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je blago u Gospodinu 2. siječnja 2023. godine u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 89. godini života i 60. godini redovništva. Sprovod će biti 10. siječnja 2023. u 13:20 sati, na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu.

Brat Ivan Rosandić rođen je 13. prosinca 1934. godine u mjestu Ruda kod Sinja, od roditelja Šimuna i Luce. Odrastao je u obitelji s petero braće i jednom sestrom. Roditelji su svoju čvrstu vjeru i krepost požrtvovnosti odgojem prenijeli i na svoju djecu.

Obitelj se 1942. godine preselila u Slavoniju, u mjesto Vrpolje, gdje je Ivan polazio osnovnu školu. Slijedile su tri godine srednje škole, a potom tri godine zanatske škole za pekara. Kao pekar, zaposlio se najprije u Ljubljani, a kasnije je radio u Slavonskom Šamcu i povremeno kod raznih privatnika.

U 28. godini života, od župnika u rodnom mjestu Rudi saznao je da bi mogao ostvariti svoje duhovno zvanje kao časni brat u Družbi Isusovoj. To ga je potaknulo na ozbiljnije razmišljanje o duhovnom zvanju. Godinu dana nakon razgovora sa župnikom, došao je u Zagreb u Palmotićevu kao aspirant za Družbu Isusovu. U novicijat je stupio 16. lipnja 1963. godine na Fratrovcu. Na Fratrovcu nastavlja i svoju prvu službu kao kuhar u isusovačkoj zajednici. Istu službu vršio je sljedećih godina i na Jordanovcu, u Palmotićevoj, u Osijeku.

Zadnje zavjete položio je na Veliku Gospu 1975. na Fratrovcu u Zagrebu. Nakon toga je radio tri godine na župi Borovica, u Bosni i Hercegovini. Brat Ivan kaže da mu je to poslanje bilo najteže prihvatiti, ali da je ondje bio sretan i ostalo mu je u vrlo lijepoj uspomeni jer je narod lijepo primio isusovce i s njima dobro surađivao. Nakon Borovice, devet godina je bio kuhar u isusovačkoj Rezidenciji u Beogradu, a zatim djeluje u raznim zajednicama po nekoliko godina: opet Borovica, pa Zamet, Savski Nart, Dubrovnik. U Opatiji je bio sedam godina kao portir i pomoćnik u kućnim poslovima, pa na Otoku Gospe od Milosti u Crnoj Gori još tri godine. U zajednicu za stare i bolesne na Fratrovcu premješten je 2008. godine i ondje ostao do smrti.

Iako se zadnjih godina života morao nositi s raznim zdravstvenim problemima i staračkim boljkama, brat Ivan – ili brat Roso, kako su ga subraća od milja zvali – činio je to strpljivo i vedro, a njegovo redovničko poslanje da moli za Crkvu i Družbu bilo je ispunjeno osjećajem zahvalnosti. Zapisao je: „Služio sam Bogu i svojoj subraći i tako ostvarivao plan Božji koji sam otkrivao preko svojih poglavara, koje sam uvijek slušao vjerujući da mi sam Bog preko njih govori što trebam raditi i kamo trebam ići. Najviše vremena u Družbi Isusovoj proveo sam kao kuhar, a radio sam i ostale dužnosti koje su mi bile povjerene. (…)  Zahvalan sam Bogu što me pozvao da kao časni brat pomoćnik provedem svoj život u Družbi Isusovoj. Sada se molim i žrtvujem za Crkvu i Družbu i iščekujem poziv svoga Stvoritelja da me pozove u svoj dom, koji je i moj dom, jer kao dijete Božje vjerujem da će me dobri Bog primiti u svoje Kraljevstvo za koje sam ovdje na zemlji radio i žrtvovao se.“

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This