Preminuo isusovac časni brat Ivan Rosandić

Objavljeno: 3. siječnja 2023.

Časni brat Ivan Rosandić, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je blago u Gospodinu 2. siječnja 2023. godine u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 89. godini života i 60. godini redovništva. Sprovod će biti 10. siječnja 2023. u 13:20 sati, na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu.

Brat Ivan Rosandić rođen je 13. prosinca 1934. godine u mjestu Ruda kod Sinja, od roditelja Šimuna i Luce. Odrastao je u obitelji s petero braće i jednom sestrom. Roditelji su svoju čvrstu vjeru i krepost požrtvovnosti odgojem prenijeli i na svoju djecu.

Obitelj se 1942. godine preselila u Slavoniju, u mjesto Vrpolje, gdje je Ivan polazio osnovnu školu. Slijedile su tri godine srednje škole, a potom tri godine zanatske škole za pekara. Kao pekar, zaposlio se najprije u Ljubljani, a kasnije je radio u Slavonskom Šamcu i povremeno kod raznih privatnika.

U 28. godini života, od župnika u rodnom mjestu Rudi saznao je da bi mogao ostvariti svoje duhovno zvanje kao časni brat u Družbi Isusovoj. To ga je potaknulo na ozbiljnije razmišljanje o duhovnom zvanju. Godinu dana nakon razgovora sa župnikom, došao je u Zagreb u Palmotićevu kao aspirant za Družbu Isusovu. U novicijat je stupio 16. lipnja 1963. godine na Fratrovcu. Na Fratrovcu nastavlja i svoju prvu službu kao kuhar u isusovačkoj zajednici. Istu službu vršio je sljedećih godina i na Jordanovcu, u Palmotićevoj, u Osijeku.

Zadnje zavjete položio je na Veliku Gospu 1975. na Fratrovcu u Zagrebu. Nakon toga je radio tri godine na župi Borovica, u Bosni i Hercegovini. Brat Ivan kaže da mu je to poslanje bilo najteže prihvatiti, ali da je ondje bio sretan i ostalo mu je u vrlo lijepoj uspomeni jer je narod lijepo primio isusovce i s njima dobro surađivao. Nakon Borovice, devet godina je bio kuhar u isusovačkoj Rezidenciji u Beogradu, a zatim djeluje u raznim zajednicama po nekoliko godina: opet Borovica, pa Zamet, Savski Nart, Dubrovnik. U Opatiji je bio sedam godina kao portir i pomoćnik u kućnim poslovima, pa na Otoku Gospe od Milosti u Crnoj Gori još tri godine. U zajednicu za stare i bolesne na Fratrovcu premješten je 2008. godine i ondje ostao do smrti.

Iako se zadnjih godina života morao nositi s raznim zdravstvenim problemima i staračkim boljkama, brat Ivan – ili brat Roso, kako su ga subraća od milja zvali – činio je to strpljivo i vedro, a njegovo redovničko poslanje da moli za Crkvu i Družbu bilo je ispunjeno osjećajem zahvalnosti. Zapisao je: „Služio sam Bogu i svojoj subraći i tako ostvarivao plan Božji koji sam otkrivao preko svojih poglavara, koje sam uvijek slušao vjerujući da mi sam Bog preko njih govori što trebam raditi i kamo trebam ići. Najviše vremena u Družbi Isusovoj proveo sam kao kuhar, a radio sam i ostale dužnosti koje su mi bile povjerene. (…)  Zahvalan sam Bogu što me pozvao da kao časni brat pomoćnik provedem svoj život u Družbi Isusovoj. Sada se molim i žrtvujem za Crkvu i Družbu i iščekujem poziv svoga Stvoritelja da me pozove u svoj dom, koji je i moj dom, jer kao dijete Božje vjerujem da će me dobri Bog primiti u svoje Kraljevstvo za koje sam ovdje na zemlji radio i žrtvovao se.“

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Presveto Ime Isusovo – Naslovnik Družbe Isusove

Presveto Ime Isusovo – Naslovnik Družbe Isusove

U Družbi Isusovoj 3. siječnja slavi se svetkovina Presvetog Imena Isusova. Zborna molitva: Pogledaj, molimo, milosrdni Oče, ovu svoju najmanju Družbu, koju resi presveto Ime Isusa, tvoga Sina, i udijeli nam, da, kao što u sadašnjem životu uživamo njegovu milinu i...

Share This