Premijerno prikazan dokumentarni film “Do nebesa nek’ se ori” o ocu Petru Perici

Objavljeno: 25. listopada 2022.

Dokumentarni film „Do nebesa nek’ se ori” o pjesniku i mučeniku p. Petru Perici, premijerno je prikazan u ponedjeljak, 24. listopada u Zagrebu, u Dvorani “Antun Bauer” Fakulteta filozofije i religijskih znanosti na Jordanovcu.

Pater Petar Perica poznat je u hrvatskom narodu kao autor pjesama “Do nebesa nek’ se ori” i “Rajska Djevo, kraljice Hrvata”. Bio je odgojitelj, apostol katoličke mladeži i duhovnik Križarskoga bratstva. Zajedno s još 52 ugledna Dubrovčanina, među kojima je bilo i sedam katoličkih svećenika, p. Pericu su bez suđenja ubili partizani na otočiću Daksi u noći s 24. na 25. listopada 1944. godine. Strijeljan je i bačen u zajedničku jamu.

“Dokumentarni film govori o tom mučeništvu, ali istovremeno slavi Boga kroz život i pjesmu”, rekao je provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Dalibor Renić.

Film je dovršen 2022. godine, a nastao je u koprodukciji Hrvatske pokrajine Družbe Isusove i Laudato Televizije. Redateljica filma je Nada Prkačin. A veliku zaslugu za snimanje filma ima pokojni p. Roko Prkačin, autor knjige “O. Petar Perica. Pjesnik i mučenik” koji je zajedno sa snimateljem Danijelom Vorihom posjetio sve lokacije važne za život i rad p. Petra Perice. Film je prožet pjesmama p. Petra Perice te osobito njegovim zavičajem, a to je Kotišina, malo mjesto pod stijenama Biokova, ponad Makarske.

Nakon prikazivanja filma kratko se u ime Laudato TV obratio snimatelj Danijel Vorih. Rekao da se upravo i naslov filma referira na njegovu poznatu pjesmu, a to je bio i njegov prvi utisak kada je 2018. godine s p. Prkačinom u njegovoj rodnoj Kotišini ugledao taj impozantno stjenoviti krajolik s jedne strane i plavetnilo mora s druge strane. “Tim stihovima kao da je pjesnik izrazio divljenje Stvoritelju što ih je tako čudesno oblikovao”, rekao je Vorih. “Bio je čovjek niska rasta i boležljiv, ali njegov duh i dan danas ori do nebesa”, rekao je Vorih.

Kroz svjedočenja brojnih osoba koji su ga imali priliku upoznati ili su s njim rodbinski vezani, film donosi poveznice kroz cijeli njegov život te mjesta gdje je studirao, gdje je radio. Svjedočili su i ljudi koji su na njegov zagovor ozdravili ili su na njegov molitveni poticaj postali svećenici. Otac Roko je posvjedočio da su u zadnjim trenutcima idući na strijeljanje svećenici pjevali “Tebe Boga hvalimo“.

Vorih je naveo i lokacije na kojima je snimao: od Dakse i Dubrovnika, njegove rodne Kotišine, Makarske, Travnika, Splita, Zadra do Šibenika i Zagreba.

Premijeri filma nazočila je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je kao Dubrovkinja posvjedočila koliko je i danas živo sjećanje na p. Petra Pericu, ali i na taj strašan zločina koji se dogodio samo tjedan dana nakon ulaska partizana u Dubrovnik. “Nije im trebalo ni tjedan dana da zatvore i ubiju najuglednije članove društva u Dubrovniku. “Cilj tog terora je bio ubiti duh”, rekla je ministrica.

Tom prigodom, pjesme p. Perice izveo je Akademski zbor Bazilike Srca Isusova “Palma”. Prije projekcije filma p. Ivica Musa održao je kratko predavanje o značenju mučeništva u svim religijama pa tako i u kršćanstvu. Predavanje i premijera filma održani su u sklopu obilježavanja Dana religijskih znanosti na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Presveto Ime Isusovo – Naslovnik Družbe Isusove

Presveto Ime Isusovo – Naslovnik Družbe Isusove

U Družbi Isusovoj 3. siječnja slavi se svetkovina Presvetog Imena Isusova. Zborna molitva: Pogledaj, molimo, milosrdni Oče, ovu svoju najmanju Družbu, koju resi presveto Ime Isusa, tvoga Sina, i udijeli nam, da, kao što u sadašnjem životu uživamo njegovu milinu i...

Share This