Premijera filma Sentir y gustar – kušaj i guštaj

Objavljeno: 22. siječnja 2023.

U Cinestaru Branimir mingle malla održane su 20. i 21. siječnja premijerne projekcije filma Sentir y gustar – Kušaj i guštaj, koji nam prikazuje događaj MAGIS Europe 2022. Bio je to međunarodni osmodnevni isusovački program krajem srpnja 2022., za mlade od 18. do 35 godina, koje zanima ignacijevska duhovnost. Osim iz Europe, sudjelovali su i mladi iz raznih djelova svijeta. Riječ magis nosi u sebi bogatstvo značenja koje bismo mogli sažeti u riječi ‘više, bolje, dublje, cjelovitije’. Ova značenja osobito se odnose na naš odnos s Bogom, drugim osobama i svime što je stvoreno.

S MAGIS Europe 2022 htjelo se pomoći mladima da odabiru ono što ih više vodi svrsi za koju su stvoreni i da kroz razne eksperimente i aktivnosti, koje su prožete ignacijevskom duhovnošću i zajedništvom, dožive i kušaju Božju prisutnost i blizinu. Bilo je više od dvadeset eksperimenata raznolikih sadržaja, većinom u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini te Srbiji. Ti sadržaji bili su na područjima duhovnosti, služenja, društva i kulture, umjetnosti i hodočašća.

Film Sentir y gustar – kušaj i guštaj prikazuje nam te eksperimente i daje svjedočanstva o nutarnjim doživljajima mladih koji su ih prošli. Osim dokumetarnih dijelova, u njemu možemo naći i one igrane u kojima nam je prikazan duhovni put svetog Ignacija Lojolskog. Film tako na zanimljiv način povezuje njegovu životnu priču koja se odvijala u šesnaestom stoljeću sa životnim pričama mladih u našem vremenu. Sam naslov odjek je onoga što je sveti Ignacije napisao u drugoj uvodnoj napomeni knjižice Duhovne vježbe: ‘Ne zasićuje, naime, i ne zadovoljava dušu obilje znanja, već nutarnje kušanje i proživljavanje stvari’.

Sama ideja snimanja filma potekla je od patra Tomislava Špiranca, voditelja programa i duhovnika SKACA Palma i Magisa. On je prepoznao važnost filmskog izražavanja i traga koji on ostavlja u kulturi i nutarnjim životima gledatelja te je napisao bitan dio scenarija. Film je vizualno dojmljiv i dinamičan. Dokumentarni i igrani dijelovi su zanimljivo povezani u cjelinu. Valja reći da je bilo potrebno snimati na mnogim lokacijama u vremenskom rasponu od tek nekoliko dana. To možemo zahvaliti redatelju i scenaristu Mateju Sunari i njegovoj ekipi. U filmu je utkan rad i vrijedan doprinos mnogih osoba. Vrijedi još posebno spomenuti pisce scenarija, isusovačke novake Antu Arambašića i Jakova Petraka. Još jedan novak, Robert Matečić, ponio je zahtjevnu ulogu svetog Ignacija u igranim dijelovima gdje je prisutna i glumica Darina Boban. Marija Selak, Petra Borošak odradile su mnogo posla u idejama i koordinaciji tijekom snimanja filma. Mateja Potroško, Tihana Grgić i Jelena Gašpar vrijedno rade na promociji filma.

Nakon Zagreba slijede projekcije i u ostalim hrvatskim gradovima: 28. siječnja u Osijeku, 17. veljače u Splitu, 17. ožujka u Dubrovniku, 25. ožujka u Rijeci i 13. svibnja u Zadru.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kanonska faza 71. Kongregacije prokuratora

Kanonska faza 71. Kongregacije prokuratora

U nedjelju, 14. svibnja isusovci okupljeni za Kongregaciju prokuratora u Loyoli završili su svoje osmodnevne duhovne vježbe koje su vodili asistenti Victor Assouad, Claudio Paul i Mark Ravizza. „Moliti s isusovcima i pomagati isusovcima u molitvi uvijek je jedinstveno...

Zagreb-Palma: Proslavljen blagdan blaženoga Ivana Merza

Zagreb-Palma: Proslavljen blagdan blaženoga Ivana Merza

Blagdan bl. Ivana Merza proslavljen je kod isusovaca u Palmotićevoj ulici u Zagrebu uz baziliku Presvetoga Srca Isusova svečanim misnim slavljem u srijedu 10. svibnja koje je predslavio varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak. Uvodeći u homiliju mons. Josip...

Share This